Bakkt gaat lanceren: het belangrijkste nieuws voor Bitcoin-investeerders tot dusver?

Het is zover: Bakkt heeft (eindelijk) goedkeuring gekregen om te starten. Op 23 september opent Bakkt de deuren. Dit is waarom deze lancering één van de belangrijkste gebeurtenissen is in de geschiedenis van Bitcoin.

ExchangeBitcoinBakkt

Bakkt gaat lanceren: het belangrijkste nieuws voor Bitcoin-investeerders tot dusver?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het zal bij Bakkt reden zijn geweest voor een feestje: eindelijk goedkeuring gekregen om te mogen lanceren. Na bijna een jaar van vertragingen en valse starten is de handtekening van de twee betrokken toezichthouders binnen: de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en de New York State Department of Financial Services (NYDFS).

De CFTC had als toezichthouder op de derivatenmarkt al veel eerder groen licht gegeven. Impliciet, want Bakkt kon zichzelf van certificering voorzien via moederbedrijf ICE, vermoedelijk pas gedaan na uitvoerig overleg met CFTC-commissarissen. Er bleef echter één struikelblok over: de opslag van de bij de futures betrokken bitcoins.

Om dat probleem op te lossen, heeft Bakkt geprobeerd om een New Yorkse cryptolicentie te bemachtigen. En dat is gelukt: vrijdag gaf de NYDFS groen licht aan Bakkt Trust Company LLC, het bedrijf dat specifiek voor het in bewaring nemen van bitcoins is opgericht. En omdat de CFTC ook lokaal uitgegeven licenties erkent, is eindelijk de kogel door de kerk: Bakkt mag lanceren.

‘Meest bullish gebeurtenis ooit’

In de cryptowereld is het sentiment rondom berichtgeving over Bakkt wat bekoeld geraakt. De afstand tussen gebeurtenissen op de traditionele financiële markt en Bitcoin ontstond al veel eerder, onder andere ten tijde van de race om de eerste Bitcoin ETF. De ontwikkeling van dit type producten duurt (te) lang, niet in de minste plaats omdat het gepaard gaat met regels en toezichthouders.

Het beeld van ‘institutionele beleggers’ die staan te dringen om deel te nemen aan de Bitcoin-markt vervaagde, en maakte plaats voor de overtuiging dat ‘Bitcoin ook (of juist) zónder die ontwikkelingen verder opbloeit’. Sterker nog: er is een groep Bitcoiners die zelfs de komst van Wall Street (principieel) überhaupt niet ziet zitten.

Maar op de achtergrond zijn de ontwikkelingen doorgegaan, ook in de voor retailbeleggers trage en logge institutionele wereld. En in die context is de komst van Bakkt één van de meest belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Bitcoin – volgens sommigen zelfs de meest bullish gebeurtenis ooit.

Drie redenen waarom de lancering belangrijk is

De meestgenoemde reden waarom Bakkt met open armen wordt ontvangen, is het feit dat er futures-contracten worden aangeboden die fysiek geleverd worden. Met andere woorden: ten grondslag aan de contracten liggen ‘echte’ bitcoins. Bitcoins die moeten worden gekocht, verstuurd, en opgeslagen. Tot dusver is er nog geen bitcoin bij futures betrokken geweest: ze werden altijd in cash verrekend.

Een tweede belangrijke ontwikkeling is gericht op ‘de institutionele belegger’. Die term slaat doorgaans op professionele organisaties met een fors beschikbaar beleggingskapitaal. Een klein deel van die organisaties durft nu al een fractie van dat kapitaal in Bitcoin te steken. Maar het overgrote deel is risico-avers. En juist voor die groep is de lancering van Bakkt cruciaal. Het is een manier om aan Bitcoin deel te nemen via een door de CFTC en NYDFS gereguleerd systeem.

Tenslotte staat de komst van Bakkt voor een belangrijkste stap in de volwassenwording van cryptovaluta als asset class. Voor veel mensen en bedrijven staat Bitcoin nog gelijk aan criminaliteit en obscure betaalmethode. Daar staat nu tegenover dat twee gewichtige toezichthouders goedkeuring hebben gegeven. “Bakkt bevordert innovatie én beschermt consumenten”, schreef Linda Lacewell van de NYDFS.
En dan zijn er nog de bedrijven die zich aan Bakkt verbonden hebben. Moederbedrijf ICE is óók de eigenaar van de grootste aandelenbeurs ter wereld: de New York Stock Exchange. Microsoft heeft in Bakkt geïnvesteerd, en Starbucks wil Bitcoin via Bakkt meer integreren in het dagelijks leven.

Die volwassenwording is een belangrijke voorwaarde voor de komst van andere producten. Denk aan de Bitcoin ETF, een beursproduct dat tot dusver meer dan 10 keer is tegengehouden door de SEC. Een deel van de bezwaren die aan die beslissingen ten grondslag ligt, wordt door Bakkt op een gereguleerde wijze weggenomen.

Lange weg

Puur het gegeven dat Bakkt tot lancering komt, heeft er niet toe geleid dat Bitcoin ineens een nieuwe ATH heeft geschreven. Het effect was overigens wel merkbaar. Hoewel de koers volgens analisten opweg was naar ruim onder de $10.000, kon Bakkt die beweging (tijdelijk) keren.

Uit gesprekken op Twitter en andere sociale media blijkt dat veel (retail)beleggers het vergrootglas hebben liggen op de koers. Er is teleurstelling te zien over het feit dat een gigantische prijssprong uitbleef. En juist uit de verwachting die daaraan ten grondslag ligt, blijkt dat er nog een groot gat zit tussen de wereld waarin Bakkt zich begeeft en die van ‘de retailer’.

De komst van Bakkt is vooral noemenswaardig in de context van maanden, zoniet jaren. Dat de deuren open mogen is pas het begin van het bestaan van Bakkt. Feitelijk volgt nu de periode waarin het bestaansrecht bewezen moet gaan worden. Je kunt er vanuit gaan dat die vraag niet binnen enkele weken beantwoord is: hopelijk heeft Bakkt nog een lange weg te gaan.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.