Brug tussen DeFi en de winkel: met MakerDAO’s Dai betalen in Europa

In Europa kan je nu je boodschappen doen met Dai-stablecoins. Monolith, MakerDAO, en Digix gaan samenwerken en slaan een brug tussen het decentrale en traditionele financiële systeem.

Adoptie

Brug tussen DeFi en de winkel: met MakerDAO’s Dai betalen in Europa
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Lenen, sparen, betalen, en overboeken. Zomaar wat dingen waar je nu een bank voor nodig hebt. Bedrijven waar je jouw geld aan moet toevertrouwen. ‘Wees je eigen bank’ - dat is het motto van decentralized finance (DeFi). Het gaat om het ontbundelen van financiële dienstverlening. En om de beschikking over je eigen assets.

Dai is zo’n product vanuit de DeFi-wereld. Het is een munt waarvan de waarde stabiel gehouden wordt door Maker (MKR). Beide zijn onderdeel van MakerDAO, waarbij DAO staat voor Decentralised Autonomous Organisation. Een organisatie die diensten verleent zónder centrale autoriteit die (alle) zeggenschap heeft over de operatie ervan.

Monolith (voorheen TokenCard) lanceerde in juli een app voor decentraal bankieren. Daarvoor maakt het gebruik van Ethereum. Voor betalingen is Monolith aangesloten op het netwerk van Visa. Donderdag werd bekendgemaakt dat met de betaalkaart van Monolith nu ook Dai-stablecoins stuk te slaan zijn in winkels die Visa accepteren.

Kortom: een brug tussen de traditionele financiële wereld en een decentrale stablecoin, van een decentrale organisatie, via decentrale bankdiensten. Weer een stap dichterbij ‘Wees je eigen bank!’

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.