Richtsnoer SEC wordt ingezet in rechtszaak tegen Ripple: is XRP een security?

Sinds mei 2018 loopt er een rechtszaak tegen Ripple. De zaak is gestoeld op de vraag of XRP een effect (security) is. Onlangs heeft de eiser een recent gepubliceerde richtsnoer van de SEC ingebracht als bewijs. Zit Ripple in de problemen?

RegelgevingRipple

Richtsnoer SEC wordt ingezet in rechtszaak tegen Ripple: is XRP een security?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

“Sterke zaak tegen Ripple”

Ripple ligt sinds mei 2018 onder het vergrootglas van de rechtbank. Investeerder Ryan Coffey was de eerste die het bedrijf voor het gerecht sleepte. Coffey stelt dat de manier waarop Ripple XRP op de markt heeft gebracht illegaal is: “het heeft alle kenmerken van een security”.

Niet veel later werd Ripple nog door drie andere investeerders aangeklaagd voor hetzelfde vergrijp. Coffey hield de zaak vrijwillig voor gezien, maar de drie anderen zijn samen(gevoegd) doorgegaan. Onder de gedaagden bevinden zich Ripple Labs, XRP II, Ripple CEO Bradley Garlinghouse, Christian Larsen, en Ron Will.

Vorige week is de klacht tegen Ripple door de eisers aangepast. Er zijn referenties naar een recent gepubliceerde SEC-richtsnoer toegevoegd waarmee bedrijven zelf kunnen nagaan of ze wel of geen security aanbieden. Dat is niet alleen interessant omdat het de eerste keer is dat SEC’s eigen framework gebruikt wordt in een rechtszaak. “De aangepaste aanklacht beschrijft [hierdoor] een sterke zaak tegen Ripple”, vertelt advocaat Jake Chervinsky aan CoinDesk.

Waarde XRP gekoppeld aan prestaties Ripple?

In de Verenigde Staten wordt stelselmatig verwezen naar de zogeheten Howey Test om erachter te komen of een asset geclassificeerd is als een security. Belangrijk in die classificering is het gegeven of de waarde van een asset (cq. een investering) grotendeels of volledig afhankelijk is van het werk van de aanbieder of een derde partij.

“Zoals Ripple zelf kenbaar maakt in hun marketing is het succes van XRP, en de winst die investeerders erin redelijkerwijs verwachten, volledig afhankelijk van de inspanningen van de gedaagden en hun medewerkers”, aldus de eisers. Garlinghouse suggereert datzelfde in een interview met CNBC: “mensen kijken naar het succes dat Ripple heeft als bedrijf, en ik denk dat daardoor de waarde van XRP is toegenomen.”

De invalshoek van de eisers is duidelijk. Ze willen de rechtbank ervan overtuigen dat investeerders mogen verwachten dat de waarde van XRP (volledig) afhankelijk is van het werk van Ripple. “De (hernieuwde) aanklacht leest weg als een liefdesbrief aan de SEC”, aldus Chervinsky. “Hoewel SEC’s leidraad niet juridisch bindend is, zal de rechtbank er wel degelijk een significant gewicht aan geven rondom de vraag hoe de Howey-test moet worden toegepast op deze casus.”

Er staan spannende tijden voor de deur bij Ripple. In de aanklacht wordt niet alleen verwezen naar de Howey-test. Er komen publieke optredens langs en uitlatingen op sociale media. Er staan verwijten in over valse reclames, oneerlijke competitie, en frauduleuze statements. En er zou gesjoemeld zijn met informatievoorziening over het totale aanbod van XRP en de adoptie ervan.

Op 19 september moet Ripple voor het eerst reageren op alle aantijgingen. Dan komen we erachter wie de eerste ronde wint van een ongetwijfeld nog lange rechtszaak, waarvan de uitkomst weleens een belangrijk precedentwerking kan hebben.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.