SEC trekt aan de noodrem: vraagt rechtbank miljoenen van Veritaseum te bevriezen

De SEC daagt Veritaseum (VERI) voor het gerecht. De Amerikaanse beurstoezichthouder stelt dat het bedrijf investeerders opzettelijk heeft misleid, en wil de opgehaalde ICO-miljoenen zo snel mogelijk bevriezen.

Regelgeving

SEC trekt aan de noodrem: vraagt rechtbank miljoenen van Veritaseum te bevriezen
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Eind 2017 haalde Veritaseum een kleine 15 miljoen dollar op met een ICO. Maar dat is volgens de SEC alles behalve volgens de regels gegaan. Investeerders hebben zich nooit goed kunnen inlezen vanwege “misrepresentaties en omissies” in het materiaal dat aan hen beschikbaar is gesteld. Bovendien zijn ze “opzettelijk misleid” over eerdere zakelijke successen en de vraag naar het token (VERI) dat toentertijd uitgegeven zou worden.

Reginald Middleton, de CEO van Veritaseum, is ook op persoonlijke titel onderdeel van de zaak. Volgens de SEC heeft Middleton een poging gedaan om onder wet- en regelgeving uit te komen door VERI te poneren als “prepaid kosten”, “software” en “cadeaubonnen”. Het was een poging om het neer te zetten als utility token, maar dat is volgens de toezichthouder onterecht.

Er lijkt nog een extra luchtje te zitten aan de zaak. Op 30 juli werd Veritaseum door de SEC geïnformeerd over de plannen van de commissie. Een dag later werd $2 miljoen aan opgehaald geld weggesluisd door het team. Voor de SEC dus haast geboden: ‘redden wat er te redden valt’.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.