Fiscus Nieuw-Zeeland geeft stempel van goedkeuring voor salaris in crypto

Via een bindende uitspraak heeft de Nieuw-Zeelandse belastingdienst onlangs vastgelegd dat salarissen in cryptovaluta uitbetaald mogen worden. Hoe zit dat eigenlijk in Nederland?

Regelgeving

Fiscus Nieuw-Zeeland geeft stempel van goedkeuring voor salaris in crypto
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De Nieuw-Zeelandse fiscus heeft een zogeheten ‘binding ruling’ gepubliceerd (PDF), en de uitspraak voorzien van uitleg om de lezer te helpen bij de interpretatie ervan. Vanaf 29 augustus kunnen medewerkers in cryptovaluta worden uitbetaald en die inkomsten aangeven zonder dat de belastingdienst er raar van opkijkt.

“Het wordt steeds gebruikelijker voor werknemers (met in het bijzonder de groep die in de cryptowereld werkzaam is) om gecompenseerd te worden met cryptovaluta”, poneert de belastingheffer als reden waarom de uitspraak is gedaan. De regeling geldt overigens enkel voor mensen in loondienst, en de uitbetaalde cryptovaluta moet:

  1. Direct vrij besteedbaar zijn (cq. geen ‘lock-up’-periode).
  2. Direct omgezet kunnen worden naar fiatvaluta.
  3. Voor een significant deel als valuta (currency) functioneren.

Het salaris zelf blijft overigens gedenomineerd in Nieuw-Zeelandse dollar (NZD), evenals de belasting die daarover betaald moet worden.

In Nederland is het ook toegestaan om een deel van je salaris te ontvangen in crypto. De enige voorwaarde is dat je minimumloon in euro’s uitbetaald wordt. Alles daarboven mag je in natura laten uitbetalen. In die categorie valt Bitcoin ook.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.