Centrale bank China: ‘eigen digitale valuta klaar voor gebruik’

De Chinese centrale bank (PBoC) stelt dat de eigen digitale valuta “gereed is”. Opvallend is dat PBoC-directeur Mu Changchun erbij vermeldt dat je niet hoeft te verwachten dat het doorsnee cryptovaluta nabootst.

Regionaal

Centrale bank China: ‘eigen digitale valuta klaar voor gebruik’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Volgens Changchun is de Chinese central bank digital currency (CBDC) gebaseerd op een complexere architectuur. Hij beschrijft een tweeledig systeem, waarin de centrale bank de CBDC uitgeeft aan banken en vanuit die sector het geld onder het volk verspreid wordt. Voor transacties tussen de PBoC en banken wordt vermoedelijk blockchaintechnologie gebruikt.

Hoe banken en financiële instellingen hun infrastructuur organiseren, laat Changchun in het midden. De PBoC heeft ervoor gekozen om op dat punt te ontkoppelen. Niet alleen omdat de centrale bank niet met consumenten in aanraking wil komen. Ook om te voorkomen dat de infrastructuur te log wordt: China is wat Changchun simpelweg te groot om te koppelen aan één systeem.

China’s CBDC is primair gericht op het vervangen van cashgeld (bankbiljetten en munten). Dat roept direct privacyvraagstukken op. Te lezen is dat het doel “controleerbare anonimiteit” is. Daarmee doelt Changchun op de ‘balans’ tussen anonimiteit en compliance. Vermoedelijk kan de overheid alle transacties inzien.

Begin juli stelde centrale bank-directeur Wang Xin dat ‘Libra de totstandkoming van onze eigen digitale valuta versnelt’. Zo lijkt daad bij woord gevoegd.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.