Transacties die net zo anoniem zijn als cash zijn nu mogelijk op Ethereum

Nieuw op het Ethereum-netwerk: volledig anonieme transacties. Althans, dat is wat het project Tornado Cash claimt. Transacties die niets over de waarde onthullen, en geen spoor achterlaten naar eerdere transacties. Het kan, maar het is ingewikkeld.

Ethereum

Transacties die net zo anoniem zijn als cash zijn nu mogelijk op Ethereum
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Mixing service

Transacties met Bitcoin en Ethereum zijn pseudo-anoniem. Op de blockchain explorer staan geen persoonsgegevens, en is onbekend wie achter een transactie zit. Maar als je naam eenmaal gekoppeld is aan een adres, is je hele transactiegeschiedenis te herleiden.

De tool Tornado Cash is erop gericht om dat privacy-hiaat op te vullen. Dat werkt als volgt:

  1. Je maakt wat ether (ETH) over naar een smart contract die het in bewaring neemt.
  2. Je genereert bewijs dat de overgemaakte ether van jou is (zero-knowledge proof).
  3. Je geeft een ‘operator’ de opdracht om jouw ether over te maken naar een ontvanger naar wens.

Het is een voorbeeld van een zogeheten mixing service. Als er maar genoeg mensen ether overmaken (stap 1), is het voor speurneuzen zeer lastig om erachter te komen waar je geld naartoe is gegaan (stap 3). Dat is de reden dat opsporingsdiensten dit soort tools offline proberen te halen. Maar Tornado Cash is niet offline te halen: er zijn geen servers in beslag te nemen.

Drie waarschuwingen

Allereerst is het goed om hierbij te vermelden dat het om een niet-geauditeerd betaproject gaat. Dat betekent niet alleen dat er bugs in kunnen zitten waardoor je je geld nooit meer terugziet. Ook de werking van de smart contracts die ETH in bewaring nemen is nog niet gecontroleerd. De mogelijkheid dat daarin achterdeuren zijn verwerkt, is nog niet uitgesloten.

Ten tweede is de mate van anonimiteit volledig afhankelijk van het aantal mensen dat gebruikmaakt van de tool. Hoe meer mensen ether overmaken, hoe groter de zogeheten anonimiteitsset. Als er slechts twee mensen in die set zitten, is het vanzelfsprekend relatief eenvoudig om erachter te komen waar je geld naartoe is gegaan.

Ten derde zal je gebruik moeten maken van een zogeheten ‘relayer’ als je de hele cirkel – van storting tot geldopname – anoniem wil blijven. Die relayer is een smart contract die het versturen van het geld van je overneemt. Voor dat werk houdt het een fee in, waarvan de hoogte ons onbekend is.

Heb je interesse in ontwikkelingen aan en op Ethereum? Aanstaande dinsdag kan je in het Lisk Center in Utrecht terecht voor een aantal lightning talks die worden gegeven door Ethereum-ontwikkelaars.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.