Ongeveer 15 landen doen mee

FATF gaat zelf bouw van monitoringsysteem crypto faciliteren

Als het aan de FATF ligt, komt er een nieuw globaal systeem dat persoonlijke gegevens van gebruikers van cryptovaluta bijhoudt. De taakgroep begeleid ongeveer 15 landen die betrokken zijn bij de bouw van ‘SWIFT voor crypto’.

Markt

FATF gaat zelf bouw van monitoringsysteem crypto faciliteren
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het bericht lijkt opvolging te zijn van wat er in de loop van juli naar buiten kwam via Reuters. Er werd toen gesproken over de bouw van een SWIFT-netwerk voor crypto, met Japan als kartrekker. Volgens Nikkei Asian Review zijn er inmiddels “ongeveer 15 landen” bij de bouw betrokken. Het nieuwe systeem draait volledig om de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering.

“Het systeem zou ontworpen worden door de Financial Action Task Force (FATF), een internationale organisatie met meer dan 30 betrokken landen en economieën”, lezen we in het rapport. “Het doel is om in de loop van 2020 een gedetailleerd ontwerp af te hebben, om het systeem een paar jaar later te kunnen lanceren.”

Interessant is de notie dat het systeem na lancering “beheerd wordt door de private sector”. Vermoedelijk gaat het primair om het gebruik ervan door de private sector (denk aan exchanges en brokers). Toezichthouders kunnen dan achter de schermen meekijken en activiteit van aangesloten organisaties analyseren. Onder de deelnemende landen bevinden zich “de G7-leden, Australië, en Singapore”.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.