Nóg een privacyschandaal: marketingbedrijf verzamelde foto’s en locaties van miljoenen Instagrammers

Vlak na een miljardenboete voor privacyschendingen krijgt Facebook alweer te maken met het volgende schandaal. Advertentiepartner Hyp3r verzamelde zonder toestemming foto’s en locaties van miljoenen Instagrammers. En Libra? Tja...

Veiligheid

Nóg een privacyschandaal: marketingbedrijf verzamelde foto’s en locaties van miljoenen Instagrammers
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het komt misschien over als een vreemd bruggetje. Van privacyschandaal naar Libra. Twee weken geleden schikte Facebook nog met Amerika’s handelscommissie in het kader van misstanden op het gebied van privacy. En precies dit thema blijkt een heet hangijzer rondom de lancering van Libra. Om die reden beloofde Facebook’s David Marcus onlangs tijdens een Libra-ondervraging beterschap tegenover het Amerikaanse Senaat.

Ditmaal gaat het om een marketing-startup waar Instagram jarenlang mee samenwerkte – Hyp3r. Dat bedrijf heeft stiekem gegevens verzameld van mensen op het platform, waaronder locatiedata, zogeheten Instagram Stories, biografieën, en andere gegevens van gebruikers.

“De acties van Hyp3r waren niet toegestaan en overtreden onze voorwaarden”, zegt een woordvoerder van Instagram. “Daarom hebben we het bedrijf verwijderd van ons platform. We hebben ook ons product aangepast om ervoor te zorgen dat andere bedrijven niet op dezelfde manier data kunnen verzamelen.”

Facebook kampt sinds het Cambridge Analytica-schandaal met een enorm imagoprobleem. In plaats van het vertrouwen stapvoets terug te winnen, werkt het bedrijf zich verder in de problemen. Hier horen we via het Amerikaanse Congres ongetwijfeld meer over.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.