Europese Centrale Bank (ECB) gebruikt on-chain data om cryptomarkt in de gaten te houden

De ECB wil effectief toezicht kunnen houden op de cryptomarkt. Bijvoorbeeld om het effect ervan op monetair beleid te kunnen meten. Donderdag maakte de centrale bank bekend on-chain te gebruiken om het “cryptofenomeen” beter te doorgronden.

Markt

Europese Centrale Bank (ECB) gebruikt on-chain data om cryptomarkt in de gaten te houden
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Als onderdeel van ECB’s economische bulletin schreven drie auteurs over cryptovaluta. “Understanding the crypto-asset phenomenon, its risks and measurement isseus”, heet het rapport. Daarin vertelt de ECB over het framework waarmee ze de cryptomarkt wil monitoren: “gebruikmakend van on-chain data en metadata gerelateerd aan off-chain transacties”.

De centrale bank stelt dat het toezicht “voor een groot deel” afhankelijk is van publiek beschikbare gegevens, waaronder marktkapitalisatie, prijzen, en handelsvolumes. Die data gaat aangevuld worden met commerciële data, marktindicatoren, en on-chain data. Het begin van die dataset is inmiddels gevormd.

Daaruit blijkt dat er nog belangrijke gaten in de gegevens zitten. Het is bijvoorbeeld onduidelijk in hoeverre financiële instellingen blootgesteld zijn aan cryptovaluta, wat er off-chain verhandeld wordt, hoe de cryptomarkt precies vervlochten is met andere financiële systemen, en wat er via gelaagde (en relatief anonieme) protocollen gebeurt.

De ECB rechtvaardigt het toezicht met het doel het traditionele financiële systeem te willen beschermen. Neveneffecten op bestaande betaalsystemen wil het graag in de smiezen hebben, en (ongewenste) effecten op monetair beleid moeten zo boven tafel komen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.