Chinese politie start onderzoek naar oplichting door handelsplatform EtherDelta

Na doorgelicht te zijn door de Amerikaanse autoriteiten, ligt EtherDelta nu ook onder het vergrootglas van de Chinese politie. Naar verluidt is EtherDelta betrokken bij een grote scam, en volgen er juridische stappen.

Exchange

Chinese politie start onderzoek naar oplichting door handelsplatform EtherDelta
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De berichtgeving is gebaseerd op tweets van Dovey Wan. Wan is medeoprichter van beleggingsfonds Primitive Ventures, en geeft een inkijkje in wat er in de Chinese media over EtherDelta wordt gerapporteerd.

Zachary Coburn, de voormalig eigenaar van EtherDelta, schikte vorig jaar (PDF) met de Amerikaanse SEC. Hij gaf “onrechtmatige handel in securities toe”, en kwam er vanaf met een (flinke) boete. Coburn heeft volgens Wan de exchange verkocht “aan een groep Chinezen die later het exchange token EDT op de markt brachten”. Investeerders daarin zijn het schip in gegaan: het bleek uit te lopen op een exit scam.

Overdrachtsakte van EtherDelta-aandelen naar Chinese kopers. (bron)

Volgens Wan is de zaak aan het rollen gebracht nadat “woedende investeerders” geklaagd hebben op een lokaal politiebureau. Volgens Wan kent de Chinese geen genade als het gaat om fraude met kapitaal van mensen. Zo is het team achter PlusToken onlangs opgepakt in Vanuatu, zo’n 8.700 kilometer verderop. Een ‘mooi’ vooruitzicht voor de EtherDelta-oplichters.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.