In Arnhem betaal je boodschappen bij de SPAR via Bitcoin’s Lightning Network

Betalen voor alledaagse boodschappen met crypto: slechts een enkeling doet het. Zeker als het Bitcoin’s Lightning Network betreft. Maar in Arnhem kan het bij de SPAR om de hoek: “was het echt of een droom?”

AdoptieBitcoin

In Arnhem betaal je boodschappen bij de SPAR via Bitcoin’s Lightning Network
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Dat is de vraag die Reddit-gebruiker u/sumBTC zich kennelijk stelde na het afrekenen van z’n boodschappen bij de SPAR. Hij kiest een aantal gezonde snacks, loopt naar de kassa, en ziet dat Bitcoin’s Lightning Network als officieel betaalmiddel beschikbaar is. Hij trekt z’n Spark-wallet, en rekent vliegensvlug in totaal 129.100 sats af.

Voor de oplettende kijker valt op dat op de bon zelf niets van Bitcoin of het Lightning Network is vermeld. Als bewijs laat sumBTC de factuur achter:

lnbc1291u1pw52arhpp5l0058eztzpz72c9yay5lp5qzkufrhzth33kx824m7zjayxedujpqdpvgf5hgjmpwdekzgzsv9uk6etwwssycs668p2r232z8ymscqzpgxqzjchun0dftyjpdgjavv3hz4lykn4vgqdsg60vtmm96672l686nq5sgxgqd9ykthd0lymnwvadshph2tvakgdyyv8slqnuuqtd8emufezdsp8r0wn0

Zo’n ‘lightning invoice’ is een versleuteling van bij de betaling betrokken gegevens, zoals de hoeveelheid, de beschrijving, en de datum. De gegevens ontsleutelen kan je zelf doen door op deze website bovenstaande tekst in te voeren. Daaruit is op te maken dat op zaterdag 3 augustus Bitcoin’s mainnet is gebruikt om 0.001291 BTC te betalen.

De betaling zelf is verwerkt door BitKassa, sinds 2013 actief op de Nederlandse markt en de aanjagers van het project Arnhem Bitcoinstad. Op meer dan 100 locaties kan al worden betaald met bitcoins. In juli werden er 46 Lightning-transacties verwerkt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.