Britse belastingdienst vraagt crypto exchanges om klantgegevens

De Britse belastingdienst zit achter crypto handelaars aan en heeft diverse exchanges verzocht om klantgegevens vrij te geven. Naar verluidt wil het agentschap meer grip krijgen op transacties en (onbetaalde) belastingen.

Regelgeving

Britse belastingdienst vraagt crypto exchanges om klantgegevens
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

HM Revenue & Customs (HMRC) zou de oproep aan minimaal drie exchanges hebben gericht die op de Britse markt actief zijn: Coinbase, eToro, en CEX.IO. “HMRC wil samenwerken met de exchanges om informatie te verzamelen over mensen die in crypto gehandeld hebben”, vertelt een ‘industry insider’ aan CoinDesk. “Ik denk dat ze een paar jaar terug gaan. Twee, of drie jaar.”

Die laatste opmerking is merkwaardig, omdat juist de vroege handelaars veel verdiend kunnen hebben aan de handel in cryptovaluta. Zij zouden dan vrijuit gaan, mocht die winst niet bij de belastingdienst opgegeven zijn. Op een Wob-verzoek om te openbaren of een dergelijke oproep is gedaan, werd door HMRC niet ingegaan: het ophalen van belasting zou daardoor in gevaar kunnen komen.

Wel was er ruimte voor een algemene noot. “Deze exchanges kunnen informatie bewaard hebben over hun klanten en de transacties die op hun naam staan”, schrijft het agentschap. “Deze transacties kunnen in potentie tot belasting leiden. De HMRC heeft de macht om daarover navraag te doen. Exchanges moeten die informatie aanleveren.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.