VS bevriest bezittingen Venezuela, volgt volledig handelsverbod?

Maandagavond tekende president Trump de opdracht waarmee alle bezittingen van Venezuela in de VS worden bevroren. Zo wordt de handelsoorlog van de VS op meerdere fronten gevoerd. Volgt een volledig handelsverbod?

Regionaal

VS bevriest bezittingen Venezuela, volgt volledig handelsverbod?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Trump tekende een zogeheten decreet. Dat is de term voor een uitgevaardigde opdracht gemaakt door een regeringsleider. “Alle eigendommen en belangen in eigendommen van de regering van Venezuela in de Verenigde Staten zijn geblokkeerd en mogen niet worden betaald, ingetrokken, overgedragen of op een andere manier worden gedeeld”, staat erin.

De handelsoorlog speelt zich niet alleen af tussen China en de VS. De zware maatregelen die de VS nu aan Venezuela oplegt, waren eerder al aan Noord-Korea, Iran, Syrië, en Cuba opgedrongen. In de context van Venezuela gaat Trump mogelijk nog een stap verder: hij overweegt een compleet embargo. Niet geheel ontoevallig wordt de Venezolaanse president Maduro gesteund door Rusland en China.

Het doel van een handelsembargo is om een land en diens overheid in moeilijkheden te brengen. Op die manier wordt direct of indirect politieke druk uitgeoefend. De typische reactie daarop is de ontwikkeling van een ‘autarkie’. Dat staat voor een gesloten economie; het streven zo min mogelijk afhankelijk te zijn van anderen.

En ja, dan kan het zijn dat er een eigen cryptovaluta wordt ingezet...

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.