Israëlische Bitcoin-investeerders gevangen tussen bank en belastingdienst

In de meeste landen moet je over Bitcoin-winsten belasting betalen. Ook in Israël. Maar dat is nog niet zo makkelijk: daar zitten Bitcoin-investeerders gevangen tussen de bank die geen geld wil aannemen, en een belastingdienst die z’n hand ophoudt.

RegionaalBitcoin

Israëlische Bitcoin-investeerders gevangen tussen bank en belastingdienst
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Dinsdag schreef de Israëlische krant over het miljoenenprobleem. Letterlijk, want volgens de belastingdienst moet er nog zo’n 300 miljoen shekel ($86 miljoen) aan belasting betaald worden. En het is niet dat de belastingbetalers het niet wíllen: sinds het einde van 2017 weigeren steeds meer banken geldstromen afkomstig van cryptovaluta.

“De belastingdienst is bekend met het probleem”, vertelt Ron Gross. “Maar ze zeggen dat zij de bal niet in handen hebben. Ik heb bijna alle banken geprobeerd, maar ze bevriezen direct zodra ik het woord ‘Bitcoin’ laat vallen.”

Gross is strijdlustig en accepteert de situatie niet. Hij heeft met bankmedewerkers gezeten om zijn 70-pagina tellende administratie door te nemen. Allemaal zonder resultaat: zijn dollars staan nog steeds vast op de Zwitserse bank waarop hij zijn Bitcoin-winsten laat uitbetalen.

Ondertussen blijft het vanuit de politiek stil. De Israëlische centrale bank liet tijdens een ongerelateerde rechtszaak wel van zich horen: “hoewel cryptovaluta een relatief hoog risico met zich meedragen, is het aan de banken om maatregelen te nemen en niet zomaar terug te vallen op extreme oplossingen”.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.