Lancering over... 5 jaar?

Federal Reserve werkt aan systeem voor realtime betalingen

De Federal Reserve werkt aan FedNow. Een systeem voor realtime betalingen, die 24/7 worden afgehandeld. De verwachting is dat het systeem in 2023 of 2024 in productie genomen kan worden, aanvankelijk voor bedragen tot $25.000.

Bedrijfsleven

Federal Reserve werkt aan systeem voor realtime betalingen
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

FedNow

Maandag kondigde de Federal Reserve Bank (Fed) de plannen aan. FedNow moet het beheer van geld voor veel mensen en bedrijven eenvoudiger maken. De timing is opvallend. Vorige week vertelde professor Baradaran van de Universiteit van Californië dat een dergelijk systeem een uitkomst zou zijn voor de ‘underbanked’. Dat deed ze tijdens een zitting van het Amerikaanse bankcomité waarin Libra en Bitcoin ter sprake kwamen.

Toch lijkt het erop dat er geen relatie is tussen de twee gebeurtenissen. De gesprekken over een sneller betaalsysteem zijn in 2013 al gestart, blijkt uit antwoorden op veelgestelde vragen (PDF). Zes jaar later vraagt de Fed om feedback op het ontwerp van het systeem, alvorens tot de ontwikkeling over te gaan.

Of de Fed vrienden maakt bij de grote banken is maar de vraag. FedNow lijkt de concurrentie aan te gaan met een vergelijkbaar systeem dat ontwikkeld is door The Clearing House. Daar zit een consortium van grote banken achter, waaronder Capital One, Citibank, Bank of America, en de Deutsche Bank.

Significante impact?

“Het betaalsysteem kan significante en positieve impact hebben op individuen en bedrijven overal in de Verenigde Staten”, schrijft de Fed. Mensen die krap bij kas zitten, zijn afhankelijk van het tijdig binnenkomen van salarissen of andere vormen van inkomsten. Ook kleine bedrijven kunnen er voordeel van hebben, omdat ze minder afhankelijk zijn van dure kortlopende kredieten.

Onder de voorstanders van het initiatief zit Google’s hoofd betalingen, Caesar Sengupta. Maar ook beleidsmakers, zoals de Amerikaanse senatoren Elizabeth Warren en Chris van Hollen. “Ik ben blij dat de Fed eindelijk in actie komt om ervoor te zorgen dat mensen die van salarisstrook naar salarisstrook leven niet langer vijf dagen hoeven te wachten totdat hun cheque verzilverd is”, aldus Warren.

Vanuit de cryptowereld wordt neutraal gereageerd, waarschijnlijk omdat het systeem niet gezien wordt als concurrentie op het gebied van internationale betalingen. Bovendien draagt het bij aan de veralgemenisering van snelle betalingen. In Nederland is een soortgelijk systeem ontwikkeld: Instant Payments. Betalingen zijn via die weg altijd binnen 5 seconden bij de ontvanger.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.