Beleggers vluchten naar Bitcoin temidden van handelsoorlog tussen VS en China

Veilige havens zijn traditioneel de grote winnaars ten tijde van onrust op financiële markten. Nu de handelsoorlog tussen de VS en China oplaait, winnen goud, zilver, én... Bitcoin. En de best presterende daarvan?

MarktBitcoin

Beleggers vluchten naar Bitcoin temidden van handelsoorlog tussen VS en China
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Handelsoorlog

Het zijn spannende tijden op de financiële markten. Neem alleen al de afgelopen 48 uur:

  1. De Chinese overheid roept bedrijven op geen Amerikaanse landbouwproducten meer aan te schaffen.
  2. De Chinese centrale bank devalueert de yuan. Een dollar is nu ruim 7 yuan waard, de laagste waarde sinds 2008.
  3. President Trump beschuldigt China van manipulatie.
  4. Het ministerie van Financiën van de VS verklaart China formeel als ‘Currency Manipulator’. Een status die meer dan 25 jaar niet is gebruikt.
  5. Chinese staatsmedia verwijten de VS “bewust de internationale orde te verstoren”.
  6. “Een land zonder integriteit zal eenzaam zijn”, aldus een opiniërend stuk in de People’s Daily.

Als we wat uitzoomen, zien we dat deze handelsoorlog al veel langer aan de gang is. Eén van de eerste gebeurtenissen die ermee in verband wordt gebracht vond plaats op 22 maart 2018. Trump riep toentertijd op om extra belasting op Chinese goederen te onderzoeken. Het is de start van langdurig gesteggel tussen twee (financiële) grootmachten.

De onrust wordt compleet als we ons blikveld nog verder verbreden. Wereldwijd worden rentes verlaagd met als doel om de economie op de rails te houden. De rentecurve is omgekeerd en het is duurder geworden om op korte termijn geld te lenen. De arbeidsmarkt koelt af. De stijging van huizenprijs lijkt af te vlakken. Diverse indicatoren staan op rood, het economisch stoplicht knippert op oranje en men vraagt zich af: komt die recessie nu, of niet?

Bitcoin als veilige haven

Een belangrijk kenmerk van een haperende economie is dat beleggers ‘vluchten’ naar zogeheten veilige havens. Dat zijn relatief veilige en waardevaste asset classes, die overigens van tijd tot tijd kunnen verschillen. Door geld naar zo’n ‘safe haven’ te verplaatsen, beperkt de belegger verlies op risicovolle(re) beleggingen.

Die beweging is duidelijk zichtbaar. Denk aan goud, zilver, nikkel, en staatsobligaties. Zelfs de rente op 30-jarige Nederlandse staatsobligaties is afgelopen maandag voor het eerst onder de nul gedoken. Beleggers betalen liever voor het idee dat ze hun geld over een aantal jaar nog hebben, dan dat ze er rendement op behalen.

Goudprijs is sinds augustus 2018 flink gestegen.

En naast de traditionele veilige havens lijken steeds meer beleggers ook de weg te vinden naar cryptovaluta, met Bitcoin in het bijzonder. Daar kan zelfs de Nederlandse media niet meer omheen. Staatsmedia in China zijn wat dat betreft vooruitstrevender, en noemde Bitcoin eind juni al een “asset met de karakteristieken van een veilige haven”.

Sinds vorige week donderdag is Bitcoin bijna 20% gestegen. In 2019 al meer dan 300%. Een veilige haven die tot dusver geen gelijke kent. Vanwege de beweeglijkheid en het imago van Bitcoin is het voor veel beleggers misschien nog een brug te ver, maar vooralsnog lijkt Bitcoin te profiteren van de zenuwen onder beleggers.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.