Onrust op financiële markten terwijl Bitcoin, goud en zilver flink stijgen

Al een tijdje is het onrustig op de financiële markten. De VS is een handelsoorlog gestart, en als antwoord verzwakten andere landen hun munt. Het begin van een valuta-oorlog? Tegelijk verslechteren de economische indicatoren wereldwijd. Bitcoin, goud en zilver stijgen intussen flink. Een korte update!

Bitcoin

Onrust op financiële markten terwijl Bitcoin, goud en zilver flink stijgen
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Op 31 juli 2019 maakte de FOMC bekend dat het de belangrijkste Amerikaanse rente met 0,25 procentpunt verlaagt. De Federal Funds Rate gaat daarmee naar een doel van tussen de 2,0% en 2,25%. Vorige week schreven we uitgebreider over de betekenis van deze renteverlaging.

De VS lijken met de renteverlaging te reageren op wereldwijd verslechterende economische indicatoren. Minder economische groei, minder vertrouwen van inkopers en oplopende recession indicators. Het IMF en de BIS waarschuwen al een tijd voor een vertraging van de wereldeconomie: "Over the past 12 months, the global economy slowed down".

Geen beste omstandigheden om een handelsoorlog te voeren, zou je zeggen. Maar daar trekt Trump zich niets van aan. Als de Chinezen zich niet precies zo gedragen als hij wil, introduceert hij fijntjes extra importheffingen. De Chinezen hebben vannacht hun munt wat verzwakt, wat een deel van de importheffingen neutraliseert. Trump beschuldigde Europa daar eerder ook van. Het begin van een valuta-oorlog?

Je ziet dat er heel veel gebeurt, veel bewegende delen die op allerlei manieren invloed op elkaar hebben. Voorspellen welke kant een evenwicht op valt is nagenoeg onmogelijk. Verlaging van de rente zorgt bijvoorbeeld voor een zwakkere dollar, behalve als er teveel wordt verlaagd, en er onrust ontstaat, waardoor de dollar juist sterker wordt. 

We hebben veel macro-economen beluisterd, en ze zien heel verschillende scenario's voor zich als reactie op de ontwikkelingen. Sterke of zwakke dollar? Instorten van aandelen of juist nieuwe all time highs? Snel weer kwantitatieve verruiming (QE) of veel te laat?

Bitcoin, goud en zilver

Goud en zilver zijn een traditionele vluchthaven in tijden van economische onrust. Het is opvallend dat beide de afgelopen maand naar boven zijn uitgebroken uit jarenlange structuren. Ook vannacht stegen beide flink. Goud staat nu boven de $1450, het hoogst sinds mei 2013.

Opvallend is dat bitcoin vannacht ook is gestegen. Wat is daarvan de betekenis?

Dit zou de eerste recessie zijn in het bestaan van bitcoin. Zouden mensen vluchten uit bitcoin? Of juist er naartoe? Of is er geen correlatie? We gaan dit de komende maanden nauwgezet volgen.

Als we kijken naar de kaart van bitcoin, dan zien we dat we de eerdere weerstanden van $10.100 en $11.100 nu gebroken hebben. De koers heeft na de stijging kort gepauzeerd aan de bovenkant van het dalende kanaal. De RSI is flink overbought op de 1H en 4H, dus een korte pauze zou niet gek zijn. We verwachten echter een verdere stijging.

Als we kijken naar de bitcoin dominance dan constateren we dat de stijging van bitcoin ten koste gaat van alts. Het lijkt erop dat er weinig nieuw geld bitcoin binnenstroomt, maar eerder dat handelaars terugvluchten naar bitcoin. 

Een slechte zaak voor alts, die nieuwe laagterecords neerzetten. Maar ook interessant voor de interpretatie van de stijging van bitcoin. We zijn vooral geïnteresseerd in een stijging die veroorzaakt wordt door nieuwe investeerders. En die lijkt er nu nog niet te zijn!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.