Betalen om te sparen?

Onrust door uitspraken ING-topman: bank overweegt negatieve rente op spaargeld

Onder ING-klanten is ophef ontstaan vanwege uitspraken van topman Ralph Hamers. In een analistencall vertelt Hamers dat de bank overweegt negatieve rente in rekening te brengen op spaargeld. Tijd voor een alternatief?

MarktBitcoin

Onrust door uitspraken ING-topman: bank overweegt negatieve rente op spaargeld
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Beleid van Europese Centrale Bank (ECB)

Hamers deed de uitspraak in een gesprek over ING’s kwartaalcijfers. Hij uitte daarin zijn ongenoegen over het (voorgenomen) beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Mario Draghi vertrekt in oktober als voorzitter van de ECB, maar wellicht niet zonder afscheidscadeau achter te laten. Hij liet doorschemeren dat de ECB een aanvullende renteverlaging voorbereidt, en dat andere maatregelen voor de deur staan. Dat is volgens de ECB nodig om de economische groei in de eurozone aan te wakkeren.

Concreet gaat het hier om de zogeheten depositorente. Dat is de rente die banken betalen om geld te mogen stallen bij de ECB. Die staat al een tijdje op -0,4%. Als dat percentage verder daalt, wordt het voor banken duurder om geld bij de centrale bank te parkeren. Het idee erachter is dat banken het geld in omloop brengen; het moet rollen.

Boze ING-klanten

Hamers kan niet uitsluiten dat klanten zelf ook negatieve renten moeten gaan betalen over hun spaargeld. “Ga je negatieve rente rekenen op spaargeld of zijn er andere manieren om te compenseren?”, vraagt Hamers. “Dit is onbekend territorium, we moeten bedachtzaam zijn op de rol die wij hebben, voor de stabiliteit, onze klanten en de belofte die wij hen hebben gedaan.”

Effectief zou dit betekenen dat je moet betalen om spaargeld bij ING te hebben staan. Hoe meer je spaart, hoe meer je betaalt. Een boete voor het verstevigen van je eigen financiële basis, en een nare prikkel om consumenten tot het besteden van hun geld over te laten gaan. Niet verrassend dat het op Twitter en Facebook talloze boze reacties verschenen, tot een zinspeling op een bankrun aan toe.

Bitcoin: decentraal alternatief

Het spelen met rentes is één van de meestgebruikte middelen van centrale banken om de economie mee te beïnvloeden. Het beleid is gericht op constante groei en het in beweging houden van geld. Mensen (en banken) laten betalen om geld te parkeren is daarin een ultieme maatregel. Het IMF heeft al een tijdje een plan liggen voor diep negatieve rente.

Bitcoin is het decentrale alternatief op een economie die gestuurd wordt door centrale banken. In het boek The Bitcoin Standard beschrijft Dr. Saifedean Ammous hoe Bitcoin een oplossing biedt door opnieuw een goudstandaard te introduceren. Nu niet gebaseerd op fysiek goud, maar op de digitale (en betere) variant: Bitcoin.

Sinds deze week houdt Ammous een reeks colleges over dit onderwerp. Wellicht is het tijd om boosheid om te zetten in nieuwe inzichten?

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.