Alles wat je weten moet over de komende halvening van Litecoin

De snelheid waarmee nieuwe litecoins (LTC) de markt op komen via miners gaat over een kleine 48 uur flink omlaag: het wordt gehalveerd. Welk effect heeft de komende ‘halvening’? Dit is wat je erover weten moet.

Markt

Alles wat je weten moet over de komende halvening van Litecoin
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Aanbodverlaging

Op 5 augustus rond een uur of 12 zal Litecoin’s halvening een feit zijn. Dat is het moment waarop de block reward gehalveerd wordt, de term die gebruikt wordt voor de beloning die miners krijgen voor het vinden van één nieuw block. Na het bereiken van block 1.680.000 daalt die beloning van 25 naar 12,5 LTC. Het aantal blocks dat geproduceerd wordt blijft gelijk: iedere 2 minuten en 30 seconden komt er één nieuwe bij.

Concreet komen er minder nieuwe litecoins bij. Het gevolg daarvan is dat de inflatie daalt. In theorie zou dat een stuwend effect moeten hebben op de prijs: als de vraag gelijk blijft, en het aanbod daalt, gaat de prijs omhoog. Eenvoudigweg marktwerking, toch?

Ingecalculeerd

De geschiedenis leert ons dat verlaging van het aanbod niet per definitie voor (blijvende) prijsstijging zorgt. De vorige Litecoin-halvening vond plaats op 25 augustus 2015. Vooruitlopend daarop steeg de LTC-prijs met 350%. Maar die winst was alweer verdampt voordat de block reward werd verlaagd.

Gaat de geschiedenis zich herhalen? Sinds januari dit jaar steeg de prijs van Litecoin met 450%, van $31 naar $141. Sindsdien daalde de prijs weer met 33%, naar de huidige koers van rond de $95. Stellen dat de prijs verder zal zakken is koffiedik kijken, maar het verloop suggereert wel dat een eventuele prijspiek ten gevolge van de halvening reeds is ingecalculeerd.

“Shock voor het systeem”

“De halvening is altijd een soort ‘shock’ is voor het systeem”, vertelt Charlie Lee, de schepper van Litecoin, in gesprek met nieuwssite Micky. “Er zijn altijd miners voor wie het niet meer rendabel is. Zij zetten hun machines uit. En als veel miners dat doen, vertraagt de blockchain voor een bepaalde tijd.”

Feitelijk geeft Lee aan dat er een nieuw evenwicht moet ontstaan na de halvening. “Ik verwacht zeven dagen lang een vertraging in de blocks. Daarna past de ‘difficulty’ zich aan, en zal alles weer in orde zijn.”

Lee laat niet na om te waarschuwen voor een ‘halvening bubble’. “De halvening zou al ingecalculeerd moeten zijn in de prijs, omdat iedereen erover weet sinds het begin van het project”, vertelt Lee. “Het ding is dat mensen soort van verwachten dat de prijs toch naar boven gaat.” Voor Lee zelf maakt het niet zoveel meer uit. Hij verkocht al zijn litecoins op het hoogtepunt van de vorige bullmarkt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.