Voorzitter bankcomité Senaat is overtuigd

‘Verenigde Staten kan Bitcoin waarschijnlijk niet verbieden’

De afgelopen weken wordt binnen de Amerikaanse overheid veel gesproken over digitale valuta. Libra claimt de hoofdrol, maar Bitcoin komt ook herhaald langs. Senator Mike Crapo vraagt zich hardop af: ‘Wat als we Bitcoin proberen te verbieden?’

RegelgevingBitcoin

‘Verenigde Staten kan Bitcoin waarschijnlijk niet verbieden’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Verbieden is zinloos?

Mike Crapo is de voorzitter van het bankcomité van de Amerikaanse Senaat. Dat comité is verantwoordelijk voor de hoorzittingen die de afgelopen weken gehouden zijn. In de meest recente vergadering liet Crapo zijn gedachten gaan over het verbieden van Bitcoin en cryptovaluta.

“Stel de Verenigde Staten beslist dat we geen Bitcoin meer willen”, vertelt Crapo. “Ik zeg niet dat we dat gaan doen, maar áls we het beslissen, en het en andere cryptovaluta proberen te verbieden, ben ik er van overtuigd dat we daarin niet succesvol zouden zijn. Het is globale technologie, globale innovatie.”

De senator raakt daarmee één van de karakteristieken van cryptovaluta: ze trekken zich weinig aan van grenzen. De uitspraak van Crapo wil niet zeggen dat een verbod van de baan is, of dat sterk restrictieve wet- en regelgeving het gebruik ervan niet kan bemoeilijken.

Maar Crapo is realistisch. In zijn toespraak stelt hij dat de technologie zich snel vormt, ontwikkelingen doormaakt die onvermijdelijk zijn, en dat de VS gegeven die context stappen moet zetten. Zich moet omvormen van volger naar leider. De vraag is op welke manier dat leiderschap zich moet manifesteren, en welke risico’s digitale valuta met zich meebrengen.

Risico’s

Over de gehele linie draaien de gesprekken vooral om risico’s en gevaren. Niet vreemd, aangezien er beleidsmakers aan het woord zijn die op een veilig speelveld uit zijn, en erop aangekeken worden als ‘het mis gaat’. Schandalen rondom Facebook helpen overigens ook niet, evenals gebrek aan kennis over de onderliggende technologie.

Maar er zijn senatoren die opvallend ingelezen zijn, en de vraaggesprekken aanvullen met genuanceerde informatie. En soms komt een voorstander uit een onverwachte hoek. Zo vertelde Kevin McCarthy, leider van de democratische minderheid in de Amerikaanse Senaat, in gesprek met CNBC “van Bitcoin te houden”.

Helemaal tevreden is McCarthy niet. “Bitcoin is nog niet waar het moet zijn”, vertelt hij, en noemt het risico van gebruik door criminelen en witwassers. Maar het idee dat Bitcoin echt wat anders is dan Facebook’s Libra lijkt zich steeds beter te nestelen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.