FIU-Nederland: Recordaantal verdachte transacties in 2018, maar niet door crypto

Onlangs publiceerde FIU-Nederland het jaaroverzicht van 2018. Daaruit blijkt dat er meerdere records zijn gebroken. Nooit eerder zijn er zoveel verdachte transacties gemeld. Het aandeel van crypto daarin? Minuscuul.

Markt

FIU-Nederland: Recordaantal verdachte transacties in 2018, maar niet door crypto
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het jaaroverzicht is op 23 juli aan de Tweede Kamer aangeboden. In totaal zijn er 57.950 verdachte transacties gemeld, samen goed voor een totaalbedrag van 9,5 miljard euro. Ook het aantal meldingen van ongebruikelijke transacties zette een nieuwe ATH: ruim 750.000 keer werd bij FIU-Nederland aan de bel getrokken.

Een groot deel van de meldingen is gegrond op een aanpassing van de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft). Heel verrassend is de uitslag daarom niet. Omdat wetten en regels enkel strikter worden, verwacht men dat ook in 2019 nieuwe records worden geschreven. De Volkskrant spreekt over het “topje van de ijsberg”.

In het jaarverslag staat ook een kort hoofdstuk over ‘virtual assets’. Daarin is te lezen dat onze Intelligence Unit nog worstelt met deze asset class. De nadruk ligt op kennisdeling en onderzoek. Dat is ook terug te zien in de cijfers: slechts 360 ongebruikelijke transacties kwamen van ‘wisselkantoren’; 26 transacties zijn aangemerkt als verdacht. In totaal hebben 2 ‘wisselinstellingen’ contact gehad met FIU-Nederland.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.