FIU-Nederland: Recordaantal verdachte transacties in 2018, maar niet door crypto
Onlangs publiceerde FIU-Nederland het jaaroverzicht van 2018. Daaruit blijkt dat er meerdere records zijn gebroken. Nooit eerder zijn er zoveel verdachte transacties gemeld. Het aandeel van crypto daarin? Minuscuul.
Het jaaroverzicht is op 23 juli aan de Tweede Kamer aangeboden. In totaal zijn er 57.950 verdachte transacties gemeld, samen goed voor een totaalbedrag van 9,5 miljard euro. Ook het aantal meldingen van ongebruikelijke transacties zette een nieuwe ATH: ruim 750.000 keer werd bij FIU-Nederland aan de bel getrokken.
Een groot deel van de meldingen is gegrond op een aanpassing van de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft). Heel verrassend is de uitslag daarom niet. Omdat wetten en regels enkel strikter worden, verwacht men dat ook in 2019 nieuwe records worden geschreven. De Volkskrant spreekt over het “topje van de ijsberg”.
In het jaarverslag staat ook een kort hoofdstuk over ‘virtual assets’. Daarin is te lezen dat onze Intelligence Unit nog worstelt met deze asset class. De nadruk ligt op kennisdeling en onderzoek. Dat is ook terug te zien in de cijfers: slechts 360 ongebruikelijke transacties kwamen van ‘wisselkantoren’; 26 transacties zijn aangemerkt als verdacht. In totaal hebben 2 ‘wisselinstellingen’ contact gehad met FIU-Nederland.
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.