Vanavond belangrijke beslissing FOMC over Amerikaanse rente: een voorbeschouwing

De wereldeconomie vertraagt. Een recessie staat voor de deur. Gaat de Amerikaanse rente voor het eerst sinds 2008 weer dalen? Om 20.00 vanavond maakt FOMC de beslissing bekend. Een voorbeschouwing, en wat betekent dit voor bitcoin?

MarktBitcoin

Vanavond belangrijke beslissing FOMC over Amerikaanse rente: een voorbeschouwing
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De Federal Open Market Committee (FOMC) vergadert een aantal keer per jaar om beslissingen te nemen over het monetaire beleid, zoals het belangrijkste rentetarief, de Federal Funds Rate. Zo ook vandaag. Vanavond om 20.00 uur Nederlandse tijd maken ze hun beslissing bekend.

De Fed Funds Rate is het tarief dat banken elkaar in rekening brengen als ze 's nachts geld bij elkaar onderbrengen. Het is de basis voor veel andere rentetarieven, bijvoorbeeld krediet aan bedrijven en consumenten. Een Europees equivalent is de Eonia zijn.

Na de recessie en kredietcrisis in 2007 en 2008 hebben centrale banken hun tarieven flink verlaagd om de economie weer aan de praat te krijgen. Zowel in de VS als in Europa is de rente tot in 2015 net iets boven de 0% gehouden. Zie de kaart hieronder.

Na 2015 zie je de rente in de VS weer stijgen, terwijl die in Europa nog verder daalt, naar tegen de -0,4%.

Spelen met de rente

De heersende economische visie is gebaseerd op het gedachtegoed van Keynes en Krugman. De overheid heeft daarin de centrale rol om de economie te besturen door de rentetarieven, de geldhoeveelheid en de belastingregels te bepalen.

Het verlagen van de rente, en tegenwoordig ook het flink vergroten van de geldhoeveelheid, zou moeten zorgen voor meer investeringen en bestedingen, en daardoor economische groei.

Hoewel de Fed Recession Indicator flink omhoog is geschoten en talloze andere indicatoren wijzen op een aanstaande recessie zou het verlagen van de rente moeten voorkomen dat de VS daadwerkelijk in een (diepe) recessie terecht komt.

De lijst met signalen dat er economisch zwaar weer aankomt wordt met de maand langer. Wellicht zullen we hier de komende weken meer aandacht aan besteden en eens een aantal ervan onder de loep nemen.

De verwachting is dat de FOMC vanavond voor het eerst sinds december 2008 de rente weer gaat verlagen. De markt houdt nu rekening met een verlaging van 0,25% tot 0,50%. En misschien later dit jaar nog een verlaging.

What's next?

Wat het directe effect is van een renteverlaging is moeilijk in te schatten. Experts verschillen erover van mening. Mogelijk is een deel van de renteverlaging al verwerkt in de koersen.

Interessant wordt het als na de zomer blijkt dat de economie inderdaad wereldwijd verslechtert. Gaan er Europese banken failliet? Ontspoort de handelsoorlog van Trump?

Wat dan? Nog lagere rente? Heel veel ruimte is er niet meer om de rente te verlagen. Al 25% van alle schuld op de wereld heeft nu negatieve opbrengst.

Opnieuw kwantitatieve verruiming (QE)? De wereldwijde geldhoeveelheid is na de vorige recessie alleen maar verder gegroeid en staat nu op een all time high van bijna $75.000 miljard.

Wat betekent het voor Bitcoin?

Dit zou de eerste recessie zijn voor bitcoin en dus alle andere cryptovaluta. Bitcoin is gestart aan het eind van de laatste recessie, en in enige mate als reactie erop, getuige de boodschap in het eerste block.

Een scenario is dat investeerders hun bitcoins verkopen omdat ze de liquiditeit nodig hebben. Dat zou slecht zijn voor de koers van bitcoin.

Een ander scenario is dat investeerders bitcoin zien als een hedge tegen risico's die ze in andere beleggingen lopen, net zoals goud. Dat zou goed zijn voor de koers van bitcoin.

Een laatste scenario is dat het grootste deel van de bitcoin-bezitters niet professioneel investeert en niet hoeft te liquideren, en gewoon lekker blijft hodlen. In dat geval zou de koers van bitcoin weinig reageren.

Wat het wordt? Niemand weet het precies. En daarom is het interessant om vanavond te kijken wat het FOMC beslist, en hoe de koersen van de dollar, aandelen, goud en... bitcoin erop reageren!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.