Nederlandsche Bank opent discussie over toepassen van kunstmatige intelligentie (AI)

De Nederlandsche Bank heeft recent richtlijnen gepubliceerd die betrekking hebben op het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de financiële sector. Het moet bedrijven aan het denken zetten over de mogelijkheden en risico’s rondom AI.

Regelgeving

Nederlandsche Bank opent discussie over toepassen van kunstmatige intelligentie (AI)
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De richtlijnen beschrijven de eisen waar kunstmatige intelligentie aan moet voldoen als banken of financiële instellingen het inzetten. DNB noemt zes eigenschappen: soliditeit, verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid, ethiek, deskundigheid, en openheid.

Soliditeit is volgens DNB het belangrijkst van het genoemde zestal. AI moet betrouwbaar en accuraat zijn. Het moet voorspelbaar handelen, en binnen bestaande wettelijke kaders passen (denk aan de AVG). “Financiële instellingen moeten laten zien dat zij hun verantwoordelijkheid rondom AI begrijpen”, lezen we in het rapport.

Het document is bedoeld om de discussie over AI aan te zwengelen. Een voorbeeld van een vraagstuk: binnen welke kaders mag AI wél zelf beslissingen nemen, en staat dat gegeven haaks op de eis voorspelbaar te moeten zijn?

Volgens DNB maken financiële instellingen steeds vaker gebruik van kunstmatige intelligentie, en dat brengt risico’s met zich mee. “Incidenten met AI kunnen een financiële onderneming en haar klanten (ernstig) schaden”, schrijft de toezichthouder.

In de loop van 2020 volgt een rapport over het gesprek over AI met de sector.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.