DUO wil met blockchain studenten controle geven over eigen onderwijsdata

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gaat zich de komende jaren inzetten op de integratie van nieuwe technologieën. Blockchain wordt daarbij expiciet genoemd, onder anderen om studenten controle te geven over eigen onderwijsdata.

Adoptie

DUO wil met blockchain studenten controle geven over eigen onderwijsdata
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

DUO verzorgt de bekostiging van Nederlandse onderwijsinstellingen en de studiefinanciering van studenten. Maar dat is niet het enige. Beslissingen die in de politiek worden gemaakt, zijn aan DUO om uit te voeren. En daar is technologie voor nodig. “Wij dragen zorg om snel te anticiperen op beleidswijzigingen. Hiervoor proberen we de best mogelijke systemen en processen te ontwikkelen”, aldus Hans Schutte, directeur-generaal bij DUO.

Blockchain lijkt een hoofdrol te gaan vervullen in de ICT-strategie die Schutte voor zich ziet. Het doel is om educatiedossiers persoonlijk toegankelijk te maken voor studenten. “Door deze dossiers inzichtelijk te maken, geven we studenten de controle over hun eigen onderwijsdata”, vertelt Schutte. “In één oogopslag kunnen ze dan bijvoorbeeld zien wat ze per maand lenen, hoeveel studiepunten ze hebben gehaald en hoeveel collegegeld ze nog moeten betalen.”

Schutte ziet ook mogelijkheden voor studenten die buitenlandplannen hebben. “Bijvoorbeeld doordat we via de blockchain diploma’s internationaal kunnen uitwisselen en op die manier ook de waarde makkelijk met elkaar kunnen vergelijken”, aldus Schutte.

Het is onduidelijk in welk stadium de plannen van DUO zich bevinden, en welke functie blockchain hierin precies vervult. Eerst maar eens de juiste mensen aan boord halen: “Om onze ambities te realiseren zullen we naast het aantrekken van gespecialiseerd personeel ook investeren in onze huidige medewerkers en hun de ruimte geven om zich te ontwikkelen in de nieuwe technologieën.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.