Opnieuw zoektocht naar het symbool voor de Satoshi

Maandag riep Square Crypto haar volgers op om suggesties te doen voor de kleinste eenheid waarin Bitcoin verhandeld wordt: de Satoshi. De ontwerpvoorstellen stroomden binnen. Zo ziet de meest recente zoektocht naar het Satoshi-symbool eruit.

Bitcoin

Opnieuw zoektocht naar het symbool voor de Satoshi
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De oproep was onderdeel van een Ask-me-Anything die door Square Crypto werd gehouden op Twitter. Square Crypto is een spin-off van Jack Dorsey’s Square, een grote Amerikaanse betalingsverwerker die de ontwikkeling van het Bitcoin-ecosysteem financieel ondersteunt. Square Crypto is daarvan de meest recente verwezenlijking.

Internetgeld

Eén van de suggesties speelt in op het idee dat Bitcoin de valuta is van het internet, een zienswijze die resoneert bij Square-founder Dorsey. Het symbool voegt twee bekende symbolen samen: het dollar-teken ($) en de apenstaart (@). Volgens de bedenker handig, omdat beide symbolen op vrijwel alle toetsenborden al aanwezig zijn. Ook zouden de symbolen fonetisch samenkomen tot het woord ‘sat’ ($@).

Er ontstond ook discussie over het dollar-teken zelf. Daarvan is de oorsprong niet onbesproken. Het zou oorspronkelijk afgeleid zijn van het woord ‘peso’, of ‘delen van acht’. Perfect om te associëren met een Satoshi – 1×10−8 Bitcoin (0,00000001 BTC). In dat geval is geen nieuw symbool nodig, maar wordt ‘simpelweg’ de $ aan een nieuwe eenheid gekoppeld.

Andere suggesties

Er kwamen talloze andere suggesties binnen. Veel ervan hebben de letter S als basis, en variëren met strepen eronder, erboven, erdoorheen, of eromheen. Maar ook bliksemschichten, varianten op het Bitcoin-symbool (), en het logo van Superman kwamen langs.

Dit is niet de eerste keer dat er gebrainstormed is over het Satoshi-symbool. Toevallig ging het er vorig jaar juli ook over, en in zekere zin worden die suggesties massaal herkauwd.

Voorgestelde symbolen in het Japans (representaties van ‘sat’ of de ‘s’-klank).
Voorgestelde symbolen, allen gebaseerd op de letter S.

Is een nieuw symbool nodig?

De reden dat mensen in ‘sats’ rekenen en praten, is omdat het makkelijker wordt om te redeneren over de waarde van andere zaken ten opzichte van Bitcoin. Een voorbeeld: 1 Dogecoin kost 0,00000030 BTC, ofwel 30 sats. Dat laatste is een stuk duidelijker.

De vraag is hoe zinvol het is om nu een symbool voor 1 Satoshi te bepalen. Uiteindelijk bepaalt de markt de schrijfwijze, en vooralsnog is het geen probleem om gewoon ‘sats’ te schrijven als eenheid.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.