Filipijnse UnionBank neemt eigen stablecoin (PHX) in gebruik

UnionBank, één van de belangrijkste banken van de Filipijnen, heeft een eigen stablecoin in gebruik genomen. Als belangrijkste drijfveer wordt de missie genoemd om zoveel mogelijk mensen te laten profiteren van welvaartsgroei.

Bedrijfsleven

Filipijnse UnionBank neemt eigen stablecoin (PHX) in gebruik
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De munt heeft het symbool PHX gekregen, het digitale broertje van de Filipijnse peso (PHP). “PHX is een stabiel oppotmiddel, een ruilmiddel, en een programmeerbaar token”, aldus bankbestuurder Arvie de Vera. “Het maakt transparante en automatisch uitgevoerde betalingen mogelijk.”

Waarschijnlijk doelt De Vera met de genoemde eigenschappen op de mogelijkheid de munt te gebruiken in de context van smart contracts. Drie binnenlandse banken zijn aangesloten op het zogeheten i2i-netwerk.

De term i2i staat voor ‘island-to-island’, ‘institution-to-institution’, en ‘individual-to-individual’. De strekking ervan is duidelijk: alles en iedereen op financieel gebied met elkaar verbinden. “Onderlinge afstemming is geen probleem meer, en audits en compliance zijn veel makkelijker geworden”, aldus De Vera.

Als belangrijke drijfveer wordt financiële inclusie genoemd. De missie van de bank is om meer mensen toegang te geven tot bankdiensten en te laten delen in de wereldwijde toename van welvaart. Hoe PHX daar precies aan gaat bijdragen is onduidelijk, maar voor de bank lijkt het een essentieel ingrediënt te zijn.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.