Nederlandse vertaling van PlanB over stock-to-flow en schaarste van bitcoin

Modelleren van de waarde van Bitcoin met schaarste

Het model van PlanB over het verband tussen de schaarste en de marktwaarde van Bitcoin is intussen wereldberoemd. Het voorspelt een koers ruim boven $100.000 in de komende jaren. Hoog tijd voor een Nederlandse vertaling!

Bitcoin

Modelleren van de waarde van Bitcoin met schaarste
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Op 22 maart 2019 publiceerde PlanB het intussen beroemde artikel over het verband tussen de schaarste en de marktwaarde van Bitcoin.

Het idee is als volgt. In het protocol is vastgelegd dat er nooit meer bitcoins zullen zijn dan 21 miljoen. Ook de snelheid waarmee nieuwe bitcoins worden gemaakt ligt vast. Als mensen meer hun best gaan doen om bitcoins te minen, dan komen er niet meer of sneller bitcoins bij, maar dan wordt het netwerk veiliger. 

Dat mechanisme zorgt ervoor dat bitcoin schaars is, net als goud.

PlanB heeft het verband beschreven tussen die schaarste en de totale waarde van bitcoin. Met dat model zijn voorspellingen te doen over de toekomstige waarde. Met name de waarde na de volgende halving in mei 2020 is interessant, omdat bitcoin dan ineens veel schaarser wordt, en de verwachte waarde dus ineens stijgt.

Een betere timing van zijn artikel was haast niet denkbaar. Iets meer dan een week na publicatie liet bitcoin de bear market definitief achter zich en begon de snelle klim van $4000 naar bijna $14.000.

Het model kreeg serieuze aandacht vanuit allerlei hoeken:

  • Voorvechters van sound money, zoals Stephan Livera die twee keer een podcast met hem maakte (hier en hier).
  • Andere quants die kritische bekijken en verder bouwen op zijn model, zoals bijvoorbeeld CryptoBurger (artikel) uit onze eigen community.
  • Grote namen uit de traditionele financiële wereld, zoals Willem Middelkoop en Raoul Pal (video).

Intussen heeft hij bijna 25.000 volgers op Twitter en zijn de opvallend gekleurde grafieken een veelbesproken verschijning in de cryptowereld.

Nederlandse vertaling

Wij hebben zelf op 25 april 2019 een commentaar van het originele artikel en het model geschreven, waarbij we een aantal concepten wat verder uitleggen, en wat verder ingaan op de implicaties van het model. Maar het originele artikel was nog niet in het Nederlands beschikbaar.

Intussen is het artikel al wel vertaald in het Noors, Turks, Koreaans en Duits. De Franse, Spaanse en Portugese vertaling zijn onderweg. Hoog tijd dus om 'm ook in het Nederlands te vertalen!

Om alle vertalingen netjes bij elkaar te houden, hebben we 'm net als de rest op Medium gepubliceerd: Modelleren van de waarde van Bitcoin met schaarste.

Vervolgonderzoek

In de maanden heeft PlanB samen met anderen een groot aantal vervolgvragen onderzocht. Zoals de schaarste van altcoins, en het verband tussen de mining-difficulty en de marktcyclus.

Het is zeker de moeite waard om hem te volgen op Twitter en de podcasts te luisteren als je dat nog niet gedaan hebt. En, als je ideeën of kritiek hebt, laat het hem gerust weten, hij gaat een goed gesprek niet uit de weg!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.