Belastingdienst VS op jacht naar bezitters van cryptovaluta

In de Verenigde Staten krijgen meer dan 10.000 mensen een brief van de belastingdienst (IRS). Daarin staat een nadrukkelijke oproep om bezit in cryptovaluta aan te geven. Hoe weet de IRS wie crypto hebben? En wat als ze niets aangeven?

Regionaal

Belastingdienst VS op jacht naar bezitters van cryptovaluta
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De IRS stuurde vrijdag een persbericht over de zoektocht naar extra belasting de wereld in. “Belastingbetalers moeten deze brieven zeer serieus nemen. Kijk je belastingaangifte na, pas hem aan, en betaal belasting, rente, en boetes”, vertelt IRS-commissaris Chuck Rettig. Zo voert de belastingdienst de druk op.

Zelf noemt de belastingdienst het een ‘educational letter’. Voor het einde van augustus moet die lesbrief bij meer dan 10.000 Amerikanen zijn beland. De namen van deze belastingbetalers zijn verkregen via “diverse inspanningen op het gebied van compliance”, aldus de IRS. Vermoedelijk heeft het agentschap samengewerkt met exchanges in het land.

In de aankondiging wordt ferme taal gebruikt. “Belastingbetalers die hun belasting niet of incorrect aangeven, kunnen boetes en strafrente verwachten”, schrijft de IRS. “In sommige gevallen kunnen belastingbetalers strafrechtelijk vervolgd worden.”

Kleine kans dat je belastingaangifte in de VS moet doen. Behoor je toch tot de doelgroep? Ernst & Young ontwikkelde een tool om het verzamelen van transacties makkelijker te maken.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.