Wake-up call van J.P. Morgan: ‘dominante positie dollar in gevaar’

“De Amerikaanse dollar kan haar status als ’s werelds meest dominante valuta verliezen”, aldus Craig Cohen. Hij is strateeg bij J.P. Morgan. Komt dat “exorbitante privilege” tot een eind? En wat betekent dat voor beleggers?

Markt

Wake-up call van J.P. Morgan: ‘dominante positie dollar in gevaar’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het zijn twee vragen die Cohen stelt in een bericht aan investeerders. “Veel beleggers, ook buiten de VS, hebben een aanzienlijk overgewicht aan dollars in hun portfolio’s”, vertelt Cohen. Dat is natuurlijk onhandig, zou de dollar z’n positie als belangrijkste munt verliezen. “Het gewicht in je portfolio verhogen van andere valuta en waardevolle metalen is vandaag de dag verstandig”, geeft Cohen als advies.

De Amerikaanse dollar kreeg de status van wereldreservemunt na de tweede wereldoorlog. Maar die status is geen garantie. “Sterker nog, dominante valuta hebben elkaar in de geschiedenis regelmatig afgewisseld”, vertelt Cohen. J.P. Morgan verwacht dat de macht de komende jaren meer en meer naar Azië verschuift.

USD-reserves bij centrale banken nemen al jaren lang af. Bron: Exante. Data van eind september 2018.

Het scenario dat Cohen beschrijft speelt de positie van Bitcoin mooi in de kaart. J.P. Morgan noemt cryptovaluta nog niet als asset class om naar te diversificeren. Wellicht dat men zich daar nog niet realiseert dat 0 BTC het foute getal is?

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.