Iran komt met nationale crypto gedekt door goud en staat mining toe

In Iran lijkt de cryptomarkt zich langzaam te ontvouwen. Recent werd het minen van cryptovaluta gelegaliseerd en is Irans nationale cryptomunt onthuld. Dit lijkt daarvan de drijfveer te zijn.

Regelgeving

Iran komt met nationale crypto gedekt door goud en staat mining toe
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Nog niet zo lang geleden werd in Iran gesproken over een verbod op bitcoinbetalingen. Vanuit de overheid stond men überhaupt afkeurend tegenover cryptovaluta. Die houding lijkt te veranderen.

Allereerst is er een eigen cryptovaluta aangekondigd die de steun krijgt van de Iraanse centrale bank. De munt is gedekt door de goudvoorraad van Iran, waarvan de omvang onbekend is. Een groot deel ervan zou al gebruikt zijn in onderhandse deals.

Vrij vlot op de aankondiging van de eigen crypto volgde het bericht dat mining van cryptovaluta is gelegaliseerd. Een overheidscommissie heeft z’n goedkeuring erover uitgesproken. In de berichtgeving over de eigen cryptovaluta wordt ook gesproken over mining, dus wellicht dat de gebeurtenissen aan elkaar gerelateerd zijn.

Dat zou overigens wel dubieus zijn. Als het om een centraal uitgegeven munt gaat, lijkt mining onnodig. Aanneemlijker is dat internationale sancties de drijfveer zijn. Via mining kan er geld van buitenaf de economie binnenstromen, en met de eigen cryptomunt kunnen sancties worden omzeild.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.