TRON’s Justin Sun op vrije voeten, John McAfee in hechtenis genomen?

Twee markante figuren grepen dinsdag de aandacht. Justin Sun zegt een belangrijke lunch af, en zou vastzitten in China. En een woordvoerder van John McAfee stelt dat het hele McAfee-team door de VS in hechtenis is genomen. Wat is er aan de hand?

Markt

TRON’s Justin Sun op vrije voeten, John McAfee in hechtenis genomen?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Rain check

Begin juni kwam Justin Sun, de man achter cryptovaluta TRON (TRX), groot in het nieuws. Hij zou gaan lunchen met miljardair en cryptocriticus Warren Buffett. De prijs: ruim 4 miljoen euro. De cryptowereld in rep en roer, Sun vol in de aandacht, en een aantal andere prominenten die toezeggen met hem mee te gaan om Buffett de waarde van cryptovaluta in te laten zien.

We gaan snel vooruit naar maandag. Vanuit de TRON Foundation kwam het bericht dat de lunch moet worden verzet. De reden: Sun is ziek geworden en heeft nierstenen.

Een paar uur later verscheen een artikel online over Sun op een Chinese nieuwswebsite. Daarin wordt gesteld dat zowel Sun als TRON frauduleus bezig zijn geweest, en gezinspeeld op het idee dat Sun vastzit in China. Later op de dag komt er nog een artikel overheen van het in Peking gevestigde Caixin, waarin bevestigd werd dat Sun het land niet kan verlaten.

De chaos is compleet. Van nierstenen en ziekenhuisbezoek, naar fraude en vastzitten in China in een tijdsbestek van minder dan 24 uur. Wat blijkt: alle berichten vanuit China blijken nergens op gebaseerd te zijn. In een Periscope-video vertelt Sun “zich niet lekker te voelen, de lunch te verzetten, en daar naar vooruit kijkt”. Hij laat zien dat hij zich in San Francisco bevindt, en vertelt “dat het daar comfortabel is”.

Team McAfee opgepakt?

We schakelen over naar een andere soap: die van presidentskandidaat John McAfee, naar verluidt op de vlucht voor Amerikaanse autoriteiten.

McAfee neemt een jacht (de ‘Freedom Boat’), vult hem met “7 moedige soldaten”, en zet koers richting de Bahama's. Daar kon hij een paar maanden vertoeven zonder zich zorgen te hoeven maken. Maar een paar weken geleden moest McAfee onverhoopt richting Cuba. Er zouden nieuwe aanklachten circuleren die wél strafbaar zijn op de Bahama’s.

Tot 16 juli lijkt alles koek en ei. Maar de toon verandert. Een woordvoerder stelt dat John McAfee moet onderduiken, en op 19 juli wordt naar buiten gebracht dat “de CIA een poging heeft gedaan ons op te pakken”.

Na een paar dagen op open zee te hebben rondgedobberd, is volgens diezelfde woordvoerder de situatie nog nijpender is geworden. Hij denkt dat John McAfee, zijn vrouw, en alle anderen aan boord van de Freedom Boat in hechtenis zijn genomen. Hij belooft dat het geen publiciteitsstunt is, en voegt er een dreigement aan toe:

Deze aflevering gaat (waarschijnlijk) na de zomerstop verder...

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.