Pijnlijke stilte: Amerikaanse toezichthouder CFTC start onderzoek naar BitMEX

Vrijdag kwam naar buiten dat toezichthouder CFTC onderzoek doet naar BitMEX. Er zouden Amerikanen gebruikmaken van het platform. Miljoenen dollars stromen weg van de exchange, en het blijft vanuit BitMEX pijnlijk stil. Wat is er aan de hand?

Exchange

Pijnlijke stilte: Amerikaanse toezichthouder CFTC start onderzoek naar BitMEX
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Roubini versus Hayes

We beginnen met een uitstapje naar dinsdag 2 juli. Het is de dag waarop econoom Nouriel Roubini de CEO van BitMEX, Arthur Hayes, verwijt dat hij een opname van een verhit debat bewust onder het tapijt veegt. “Ik heb Hayes vernietigd en hij verbergt zich. GEEF DE OPNAME VRIJ LAFAARD!”, schrijft Roubini op Twitter.

Een dag of 12 later werd de video online gezet, maar het is onduidelijk in welke mate Roubini daar aan bijgedragen heeft. Het blijkt grotendeels om een verhaallijn te gaan die we kennen van Roubini, die niet zomaar ‘Dr. Doom’ wordt genoemd: “de cryptowereld zit vol met oplichters, en de technologie is niet veilig, niet decentraal, en niet schaalbaar”. Je kunt zelf beoordelen of Roubini als winnaar uit het debat komt:

Regulatie voor handelsplatformen?

Eén van de punten waar Roubini het vergrootglas op legde was de regulatie van cryptocurrency exchanges. Hij vindt het problematisch dat iedereen aan enorme risico’s blootgesteld kan worden op een ongereguleerd platform als BitMEX.

“Als de prijs slechts een half procent beweegt, ben je uit je positie weggevaagd. En raad eens? Je hebt een mooie tweet verdiend van ‘BitMEX Rekt.’. [...] Ieder moment wordt weer een positie geliquideerd door die gasten, en duizenden mensen zijn financieel geruïneerd. En natuurlijk is dit ding nergens gereguleerd. ’t Is gevestigd in de Seychellen.”

Roubini stelt ook dat Amerikaanse handelaars helemaal niet blootgesteld mogen worden aan gigantische hefbomen zoals die op BitMEX beschikbaar zijn. “Maar iedereen [Amerikanen] met een VPN kan alsnog bij jullie investeren”, aldus Roubini. “Het is een voorbeeld van alles dat ziek en verrot is in deze industrie.”

CFTC start onderzoek

Toeval of niet, naar verluidt (Bloomberg) is de Amerikaanse toezichthouder op handel in derivaten (CFTC) een onderzoek gestart naar BitMEX. De onderzoeksvraag is of Amerikanen op BitMEX handelen. Als dat zo is, zouden daar maatregelen tegenover staan.

Op de dag van de aankondiging van het onderzoek van de CFTC verdween er meer dan $66 miljoen van de exchange. De afgelopen dagen is dat bedrag opgelopen tot $121 miljoen, en in de hele maand juli zelfs het astronomische bedrag van $455 miljoen (~42.800 BTC).

Vanuit BitMEX blijft het sindsdien oorverdovend stil. “HDR Global Trading Limited, de eigenaar van BitMEX, reageert niet op rapportages over onderzoek door overheidsinstellingen of toezichthouders”, vertelt een woordvoerder. “We hebben geen commentaar.”

BitMEX zou niet de eerste zijn

Her en der wordt gesteld dat de CFTC achter de ‘grootste vis in de vijver’ aan gaat om een punt te maken. Maar dat is niet helemaal waar. BitMEX zou niet de eerste zijn die op de vingers wordt getikt door de toezichthouder.

In maart dit jaar werd 1Pool Ltd. op het matje geroepen. Het bedrijf en diens CEO kregen geldboetes opgelegd voor “illegale aan Bitcoin gerelateerde transacties met Amerikaanse klanten”. In totaal moest er $990.000 betaald worden. In september 2018 kwam datzelfde bedrijf overigens onder een andere naam ook in het nieuws: de SEC wilde 1Broker permanent sluiten.

Hoewel BitMEX stelt sinds 2015 geen Amerikanen toe te laten op het platform, doet het weinig moeite om aantoonbaar te maken dát klanten uit de VS buitengesloten blijven. Een formele KYC-procedure is er bijvoorbeeld niet. Er wordt op basis van IP-adres gecontroleerd waar iemand vandaan komt, maar dat is en inaccuraat, en makkelijk te omzeilen.

Gaat BitMEX het 1Broker-scenario achterna? Onrealistisch is het scenario niet, gegeven de recent aangenomen FATF-aanbevelingen. Dat wetgevers wereldwijd daarop strikt(er) toezicht baseren was al duidelijk, en stappen tegen BitMEX zouden keurig in die verhaallijn passen. We gaan het meemaken. Vooralsnog is het speculatie.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.