Crypto niet verboden in India, wetgeving is in de maak

Vanuit India komen al maanden gemengde signalen rondom de rechtspositie van cryptovaluta. In het Amerikaanse congres werd zelfs gesteld dat ze verboden zijn. Maar hoe zit het nu echt?

Regelgeving

Crypto niet verboden in India, wetgeving is in de maak
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Al maanden loopt er een proces tussen de centrale bank van India en het bedrijfsleven. Aan de ene kant een strikte toezichthouder, aan de andere kant een sector die om ruimte vraagt om te kunnen innoveren. De overheid zou in maart al “bijna klaar zijn met een wettelijk kader”. Maar van het nieuw voorgestelde FinTech-framework is de asset class uitgesloten. En daar kwamen geruchten overheen van een potentieel verbod en hoge straffen op het bezit van crypto.

Overheid werkt aan regels

Op 8 juli beantwoordde de Indiase minister van Bedrijfszaken drie vragen rondom cryptovaluta, te weten:

  1. Ligt er vanuit de overheid een voorstel om cryptovaluta te verbieden in India?
  2. Zo ja, wat zijn de details daarover?
  3. Zijn er bedrijven die nu wél toestemming hebben met crypto te werken?

Het officiële antwoord is dat “de overheid cryptovaluta niet als wettig betaalmiddel erkent”. En dat er nog niets besloten is rondom de handel in cryptovaluta. Om die beslissing te nemen, is een comité opgericht waarin meerdere ministeries een bijdrage leveren. Dat comité “bestudeert alle aspecten van cryptovaluta, waaronder Bitcoin”.

Van een verbod is (nog) geen sprake. “Het comité werkt aan een framework voor de regulatie van cryptovaluta”, schrijft de minister. “Omdat er nog geen globale standaard voor is, werken we hieraan met de nodige voorzichtigheid.”

Wel stelt de minister dat er veelvuldig vanuit de overheid en de centrale bank (RBI) gewaarschuwd is voor “de gevaren van cryptovaluta”. Hij refereert ook aan het verbod dat aan financiële instellingen is opgelegd door de RBI. Zij mogen geen diensten leveren die te maken hebben met cryptovaluta. Ondanks dat er geen verbod is op cryptovaluta, worden de toegangswegen ernaartoe wel stevig bewaakt.

Geen verbod op crypto

Op 16 juli kwam ook de Indiase minister van Financiën naar buiten met antwoorden op vragen over cryptovaluta. Hij was kort en bondig: “Nee, er is geen verbod op cryptovaluta”. Ook hij slaat de brug naar het comité dat werkt aan een nieuw wettelijk kader, en vertelt daarbij dat “omdat er nog geen regels zijn, alle agentschappen zich zo goed als mogelijk moeten baseren op bestaande wetten”.

Rechtszaak gaat volgende week verder

Ondanks dat het gebruik van cryptovaluta is toegestaan, blijft het bedrijfsleven zitten met een wat hen betreft veel te strak aangespannen net. Er is weinig beweegruimte om te ondernemen, en volgens hen zit dat innovatie in de weg. De achterstand op de rest van de wereld neemt alleen maar toe.

De rechtszaak die daarin verandering moet brengen gaat volgende week verder. De volgende zitting van de Hoge Raad is op 23 juli. Maar kleine kans dat er iets substantieels bereikt wordt. Zolang de wet geen ruimte biedt, is het de vraag of de rechtbank iets aan de situatie kan veranderen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.