The Bitcoin Standard start 22 juli als online collegereeks

Maandag 22 juli begint de 10-delige collegereeks van Dr. Saifedean Ammous over The Bitcoin Standard. Als je wilt weten waarom het huidige geldsysteem niet deugt, en hoe Bitcoin een oplossing is, schrijf je snel in!

Bitcoin

The Bitcoin Standard start 22 juli als online collegereeks
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Op 24 april 2018 publiceerde Dr. Saifedean Ammous het boek The Bitcoin Standard met als ondertitel The Decentralized Alternative to Central Banking. Het boek neemt de lezer mee op een boeiende reis langs de geschiedenis van geld, de werking van geld, de verschillende economische visies op geld en de nadelen van het huidige fiat-systeem.

Ammous beschrijft hoe Bitcoin daar een oplossing voor kan bieden door opnieuw een goudstandaard te introduceren. Maar nu niet gebaseerd op fysiek goud, maar op het digitale goud: Bitcoin.

Het boek is voor velen revolutionair geweest in hun denken over geld en Bitcoin. Voor hen, en voor de mensen die het boek nog niet kennen, geeft Ammous deze zomer 10 weken lang college aan de hand van The Bitcoin Standard.

Aanstaande maandag is het eerste college. Het kost $50 en je kunt de colleges ook terugkijken. Schrijf je in op saifedean.com. In deze podcast vertelt Ammous zelf over zijn nieuwe Academy.

Om je te enthousiast te maken over de materie, willen we je meenemen op een korte reis door de monetaire geschiedenis.

The gold standard

Het lijkt zo normaal dat elk land zijn eigen geld heeft. Dat de overheid van elk land de geldhoeveelheid beheert. Dat de valuta tussen landen een voortdurend veranderende wisselkoers hebben.

Maar eigenlijk is dat een uitzondering in de geschiedenis.

Duizenden jaren gebruikte een groot deel van de naties zilver en goud als geld. Ze maakten weliswaar hun eigen munten, maar die werden in andere landen probleemloos geaccepteerd. Omdat ze van goud of zilver gemaakt waren.

In de moderne tijd begon dat in Florence, waar men in 1252 de florijn begon te munten. Al snel werd deze munt in alle hoeken van Europa gebruikt als ruilmiddel. Venetië volgende in 1270 met de dukaat, die dezelfde specificaties had als de florijn. Een eeuw later gaven zo'n 150 Europese steden een munt uit die uitwisselbaar was met de florijn.

Goud heeft als bijzondere eigenschap dat het heel lastig is om de totale hoeveelheid (de stock) te vergroten (de flow). Je kunt het niet namaken en het is een zeldzaam materiaal. Het is schaars.

Die gouden en zilveren munten hebben als nadeel dat ze lastig op te delen zijn, dat ze gestolen kunnen worden, en dat ze veel wegen als je een groot vermogen hebt.

In de loop van de 18e eeuw schakelden steeds meer landen over op de goudstandaard, een systeem van biljetten die volledig gedekt waren door goud, en direct inwisselbaar waren voor goud.

Hiermee waren de bovengenoemde nadelen voor een groot deel opgelost. Je kon waarde verplaatsen over afstand, schaal en tijd.

The Bitcoin Standard

Fast forward naar 2019. Nu hebben we geen goudstandaard meer. Je kunt je euro's niet meer omwisselen voor een vaste hoeveelheid goud bij de ECB of een andere centrale bank.

De eerste scheuren in het systeem van de goudstandaard ontstonden al in 1914 bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De Britten besloten bankbiljetten te drukken om de oorlog te financieren, en daarmee de standaard los te laten. In 1925 werd de goudstandaard teruggebracht, maar de toon was gezet.

Na de tweede wereldoorlog waren de meeste munten, waaronder de Nederlandse gulden, alleen nog via de Amerikaanse dollar aan goud gekoppeld. Dit staat bekend als het systeem van Bretton Woods, genoemd naar de plaats waar dit stelsel in 1944 is ingesteld.

Uiteindelijk hebben ook de Verenigde Staten in 1971 de goudstandaard losgelaten, waarmee vrijwel elke nationale munt onbeperkt bijgedrukt kon worden.

Als we de geschiedenis bestuderen zien we als (wereld)rijken hun goudstandaard loslaten, dat het daaruit ontstane fiatgeld uiteindelijk waardeloos wordt. Het eindigt met hyperinflatie, een vijandige overname, een revolutie of een grote schuldsanering. Maar het eindigt altijd.

Het huidige flatsysteem zal de dans niet ontspringen, ook al kan men het met allerlei monetaire trucs en slimme politiek heel lang uitstellen.

Ammous betoogt in zijn boek dat Bitcoin misschien wel de beste manier is om hieruit te komen. Niet terug naar the gold standard, maar vooruit naar the bitcoin standard. Bitcoin is namelijk nog schaarser dan goud. Ook kan het door niemand worden gecensureerd of bestuurd en is het extreem makkelijk te vervoeren en op te delen.

Hij geeft hiermee een gedegen onderbouwing aan het scenario van (hyper)bitcoinization, waar we hier en hier al over spraken.

Voor velen die in Bitcoin geïnteresseerd zijn geraakt door de speculatie, de technologie of de hype is dit boek al een eye opener geweest. Zowel het boek als de cursus is dus van harte aan te bevelen!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.