Bundesbank-president noemt Libra “best aantrekkelijk”
Facebook‘s plannen met Libra hebben heel wat beleidsmakers en centraal bankiers in opstand gebracht. Maar Jens Weidmann, president van de Duitse Bundesbank, ziet het anders: “Libra kan best aantrekkelijk zijn”. Wat bedoelt hij?
Afgelopen week heeft Facebook’s blockchainbaas David Marcus Libra met hand en tand verdedigd. Hij was op het matje geroepen door Amerikaanse senatoren en moest een uitgebreid vragenvuur ondergaan. Het overgrote deel van het Senaat was vol bedenkingen, deels gedreven door onwetendheid. Maar een aantal senatoren riep op om, met het oog op innovatie, niet overhaast te reageren. “Als wetgevers moeten we deze baby niet in de wieg laten stikken”, stelt Pat Toomey scherp.
Libra best aantrekkelijk
Dat lijkt ook de instelling van Weidmann te zijn. Weidmann is een Duits econoom, nu de president van de Duitse centrale bank, en voorzitter van het bestuur van de Bank of International Settlements (BIS). Bepaald geen onbekende naam in de bankwereld.
“Als ze leveren wat ze beloven, kunnen ze aantrekkelijk zijn voor (eind)gebruikers”, aldus Weidmann na een vergadering van de G7. Wat hem betreft is er geen reden om ‘alarm te slaan’. “We zouden innovatieve concepten niet zomaar de kop in moeten drukken”, vertelt hij.
Scepsis
Volgens de minister van Financiën van de Verenigde Staten waren alle deelnemers aan die G7-vergadering eensgezind. “Alle G7-ministers en bestuurders van centrale banken zijn het erover eens dat cryptovaluta vragen oproepen, met Libra in het bijzonder”, aldus Steve Mnuchin op CNBC’s Squawk Box.
Are you saying cash has never been used for illicit purposes, @joesquawk asks in response to Mnuchin's concerns about #btc
— Squawk Box (@SquawkCNBC) July 18, 2019
"We are going to make sure that bitcoin doesn't become the equivalent to swiss numbered bank accounts" says @stevenmnuchin1 pic.twitter.com/EnBsteTHzU
Mnuchin vertelt nog eens dat er “miljarden omgaan in Bitcoin en andere cryptovaluta voor illegale doeleinden”. Onderbouwing geeft hij niet, en op de notie dat de dollar op dat front nog veel grotere cijfers neerzet, gaat hij liever niet in.
Het verschil in toon tussen Weidmann en Mnuchin is opmerkelijk. Beiden onderstrepen dat Libra moet voldoen aan alle wet- en regelgeving die (internationaal) van toepassing is op financiële producten. Maar waar Mnuchin duidelijk de aanval kiest, laat Weidmann een veel genuanceerder geluid horen. Nuance die in Mnuchin’s verhaal ontbreekt, maar waarschijnlijk wel in de G7-vergaderingen te horen is.
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.