Bitcoin duikt naar beneden. Tijd voor paniek? Geenszins.

Rond 19.00 uur vanavond maakt de bitcoin een flinke duikvlucht naar beneden, van $10.500 naar $9500 in een uurtje. Tijd voor paniek? Geenszins. Correcties tot $8500 of zelfs $7200 zijn nog hartstikke gezond!

Bitcoin

Bitcoin duikt naar beneden. Tijd voor paniek? Geenszins.
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Op 2 april 2019 begon bitcoin aan de snelle stijging vanuit de koude winter met koersen onder de $4000 naar zomerse waarden boven de $10.000.

Eerst een sprong naar rond de $5000, daarna een tweede sprong naar rond de $8000 en tenslotte een derde sprong naar rond de $11.500.

Al sinds de tweede sprong begin mei vragen velen zich af of een correctie niet op z'n plaats zou zijn. Even rustig een oude weerstand testen als nieuwe steun. Even wat winst nemen en wellicht sommige sterke alts de kans geven om mee te doen.

Grote namen als Tuur Demeester en Trace Mayer verwachtten een langere periode van accumulatie tussen $6500 en $7500.

Maar dat gebeurde niet. Bitcoin begon aan een derde explosieve stijging en sprong naar ruim boven de $10.000 en tikte bijna de $14.000 aan.

En nu lijkt het dan toch eindelijk tijd voor een correctie.

Vanavond zakte de koers in korte tijd ruim $1000 tot rond de $9500. Dat is lager dan de snelle wick naar $9650 op 2 juli, direct na de explosieve top van $13.868.

In bull markets blijkt historisch dat het gebied tussen de 50- en 100-daagse EMA op de dagkaart af en toe geraakt wordt, en dan een goed instapmoment is. Heel af en toe komt de koers eronder, en raakt dan met een wick de 200-daagse EMA.

De 100-daagse EMA ligt nu op $8587. Op $8498 ligt ook de 0.5 fibonacci retracement van de stijging van $3128 naar $13.868. Deze koers is een interessant target voor deze correctie.

De 200-daagse EMA ligt nu op $7210. Op $7230 ligt ook de 0.618 fibonacci retracement. Dit kunnen we zien als uiterste correctie waarbij we zonder argwaan de draad weer kunnen oppakken en opnieuw gaan stijgen.

Ook een interessante indicator is de RSI op de weekkaart. Die kwam in de laatste bull markets nooit onder de 53.5, en dat niveau diende vaak als keerpunt. De RSI is intussen gedaald van 79 twee weken geleden naar 64 nu. Daar kan dus nog wel wat af.

Hoe dan ook geen reden om je zorgen te maken om deze daling. Het is prima om de euforie terug te brengen tot gezond realisme. Zelfs op $8500 is de stijging sinds 15 december 2018 nog steeds 270%. Een geweldig resultaat in een half jaar!

Nog even een blik op de 3-daagse kaart van de update van deze week. De exponentiele stijging (lijn (a) op deze logaritmische kaart) is doorbroken. Als we verder dalen komen we eerst de horizontale steun op $9000 tegen. Daaronder ligt de MA30 op een vergelijkbaar niveau als de 100-daagse EMA, rond de $8500. 

We houden het in de gaten!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.