Voorzitter Federal Reserve Bank (FED): ‘Bitcoin is digitaal goud’

Vrijdag gaat de boeken in als de dag waarop twee befaamde figuren het over Bitcoin hebben: FED-voorzitter Jeremy Powell, en de Amerikaanse president, Donald Trump. Eén keer raden wie er genuanceerder over was...

Bitcoin

Voorzitter Federal Reserve Bank (FED): ‘Bitcoin is digitaal goud’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

‘Bitcoin is store of value’

Laten we beginnen met Powell. Hij is uitgenodigd door het Amerikaanse bankcomité om – onder ede – een en ander te vertellen over het monetair beleid van de Verenigde Staten. In die context gaat het onder anderen over Libra en Bitcoin.

Powell krijgt een vraag over cryptovaluta en het effect op bestaande valuta, in het bijzonder een reservemunt zoals de dollar. Zou het kunnen dat de behoefte daaraan de komende jaren verdwijnt? “Het is mogelijk, maar zoiets hebben we nog niet gezien”, antwoordt de FED-voorman. “Bitcoin is een goed voorbeeld. Bijna niemand gebruikt het als betaalmiddel. Ze gebruiken het meer als alternatief op goud. Het is een speculatieve store of value, zoals goud.

Zijn antwoord is op meerdere manieren interessant. Allereerst bevestigt Powell de op dit moment belangrijkste toepassing: het fungeren als oppotmiddel, overigens één van de drie functies van geld. Ook blijkt dat Powell aardig op de hoogte is van wat er speelt rondom Bitcoin. Tenslotte geeft het een blik in de keuken: als Bitcoin wél wijdverbreid gebruikt zou worden als betaalmiddel, concurreert het direct met de wereldreservemunt. Een scenario waar Powell rekening mee lijkt te houden.

‘Bitcoin is lucht’

Van Powell naar Trump die het volk toespreekt via Twitter. Zoals je wellicht al had verwacht, komt hij wat kort door de bocht met een ferm statement: “Ik ben geen fan van Bitcoin en andere cryptovaluta. Ze functioneren niet als geld, de waarde is sterk volatiel, en gebaseerd op lucht”, aldus Trump.

Tja. Je kunt via Twitter een poging doen uit te leggen dat Bitcoin de meest harde valuta is die de wereld op dit moment kent, maar dat zal tevergeefs zijn. Daarom laten we het bij de reactie van Brian Armstrong, de CEO van Coinbase: “Mijlpaal behaald! ‘Eerst negeren ze je, dan lachen ze om je, dan gaan ze de strijd met je aan, en dan win je.’ We hebben stap 3 bereikt.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.