Binance 2.0 gelanceerd: handel met hefboom nu beschikbaar

Donderdag heeft Binance een metamorfose ondergaan: Binance 2.0 is gelanceerd. De voor gebruikers meest zichtbare verandering is de introductie van ‘margin trading’ – handelen met geleend geld. Dit is hoe het werkt.

ExchangeBinance

Binance 2.0 gelanceerd: handel met hefboom nu beschikbaar
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Handelen met hefboom

Binance kondigde de lancering aan op de eigen weblog. Voor handelaars is de grootste verandering de introductie van margin trading, een feature die eind mei werd aangekondigd. Toentertijd werd een maximale hefboom van 20 keer de inleg genoemd. Dat is voor nu teruggeschroefd naar maximaal 3x, waarschijnlijk om dure fouten in de beginperiode te voorkomen.

Het is mogelijk om te gokken op zowel prijsstijging (longpositie) als -daling (shortpositie). Voor beide posities geldt dat “hoge(re) winsten mogelijk zijn”, met daarbij de kanttekening “dat de risico’s verbonden aan deze posities ook flink toenemen”.

“Margin trading was één van de meestgevraagde features van onze klanten”, vertelt Yi He, medeoprichter van Binance. “Handelen met hefboom brengt in de huidige cryptomarkt en op legacy platforms grote(re) risico’s met zich mee. Maar we hebben er vertrouwen in dat de doorontwikkeling ervan, gepaard met de toename van kennis over risicobeheer, op de lange termijn grote voordelen heeft.”

Welke voordelen He precies bedoelt, laat hij helaas achterwege. Ook is opvallend dat hij spreekt over ‘legacy platforms’. He legt niet uit welke platforms hij daarmee bedoelt, maar het lijkt een subtiele steek richting bestaande platforms voor margin trading, zoals rivaal BitMEX.

Je kunt niet zomaar aan de slag met de nieuwe functionaliteit. Je moet je account verifiëren, een ‘margin account’ openen, de voorwaarden die daarop van toepassing zijn accepteren, en geld storten naar je ‘Margin Trading Wallet’. Het geld daarin kan je gebruiken als onderpand voor geleend geld waarmee je een positie kan vergroten, tot maximaal drie keer de inleg. Met andere woorden: “heb je 1 BTC, kan je er 2 bij lenen”, aldus de instructies.

Verbeteringen onder de motorkap

Naast de introductie van margin trading brengt Binance 2.0 technische vooruitgang. “Het 2.0-platform is voorzien van een geavanceerde ‘trading engine’ zodat orders sneller verwerkt kunnen worden”, lezen we in het persbericht. Verder zijn er verbeteringen doorgevoerd op het gebied van orderliquidatie.

“We bouwen aan een ‘all-inclusive’ handelsplatform voor zowel geavanceerde als beginnende handelaars”, aldus Changpeng Zhao (CZ), de CEO van Binance. “Dit is daarin de volgende stap. We voorzien in nieuwe tools om gebruikers te helpen succesvol(ler) te handelen.”

Wat CZ precies als vervolgstappen op de planning heeft staan in de context van Binance 2.0 is op dit moment onbekend. Wellicht dat een volgende stap is om de recent aangekondigde Binance Futures ook hierin onder te brengen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.