OM New York: Bitfinex en Tether wél actief in New York na 2015

Het New Yorkse Openbaar Ministerie heeft maandag meer dan 20 bewijsstukken ingediend waaruit moet blijken dat Bitfinex en Tether na 2015 wel degelijk actief waren in New York. Dit is de stand van zaken in het proces tussen New York en iFinex.

Regelgeving

OM New York: Bitfinex en Tether wél actief in New York na 2015
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Eind april werd duidelijk dat Bitfinex en Tether onder de loep werden gelegd van één van de machtigste rechtbanken van Amerika: de New Yorkse openbaar aanklager roept iFinex op het matje op verdenking van fraude. Het bedrijf achter Bitfinex en Tether zou een verlies van $850 miljoen hebben willen verbergen.

Niet actief in New York

Bitfinex verklaart zichzelf onschuldig, en stelt “een goede speler te zijn in de cryptowereld”. Ondanks dat de problemen significant lijken, doet CEO Jean Louis van der Velde het af met een korte reactie: ‘niets aan de hand, het zijn vooral valse beweringen, en over de aangekaarte miljoenen maken we ons geen zorgen’.

De verdediging van Bitfinex leunt op het idee dat het Openbaar Ministerie van New York énkel kan procederen als het bedrijf actief was op de New Yorkse markt. Als dat niet zo is, valt het buiten de jurisdictie van het New Yorkse OM, en vervalt de zaak simpelweg. Aldus geschiede: eind mei hielden advocaten van Bitfinex een pleidooi om de New Yorkse aanklacht niet-ontvankelijk te verklaren.

Nieuw bewijsmateriaal

Het pleidooi heeft het OM niet overtuigd. Sterker nog: in de tussentijd is het agentschap bezig geweest met het verzamelen van nieuw bewijsmateriaal om aan te tonen dat Bitfinex en Tether wél actief waren in New York, ook nadat de bedrijven eind 2015 toegezegd hadden die activiteiten te staken. In totaal zijn er meer dan 20 stukken ingediend.

Uit één van de stukken moet blijken dat New Yorkse klanten recent nog inlogden op Bitfinex. Een ander bewijsstuk toont correspondentie tussen Bitfinex en Michael Novogratz’s Galaxy Digital. Bitfinex deed een poging het New Yorkse hedgefonds aan te sluiten als klant.

Verder wordt uit de bewijsstukken duidelijk dat Bitfinex bankrekeningen had bij twee New Yorkse banken: Signature Bank en Noble Bank. Tenslotte noemt het OM het feit dat financiële instellingen vanuit New York gebruikmaakten van Tether (USDT).

Verder als fraudezaak?

En dus verzoekt de aanklager om de motie van iFinex om de zaak in ’t geheel op te doeken te weigeren. Gaat de rechter daarin mee, gaat de fraudezaak verder. Bitfinex, Tether, en moederbedrijf iFinex moeten dan een groot aantal documenten aanleveren op verzoek van het Openbaar Ministerie. Dat materiaal kan vervolgens door het OM gebruikt worden om de fraudeclaim verder te substantiëren.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.