ECB-bestuurder: ‘Libra z’n gang laten gaan is gewoon te gevaarlijk’

Toezichthouders wereldwijd moeten aanopoten om met regels te komen voor grote techbedrijven als Facebook die zich in de financiële wereld mengen. ‘Libra zijn gang laten gaan is gewoon te gevaarlijk’, aldus ECB-bestuurder Benoît Cœuré.

Regelgeving

ECB-bestuurder: ‘Libra z’n gang laten gaan is gewoon te gevaarlijk’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Cœuré sprak zondag in de Zuid-Franse plaats Aix-en-Provence. Hij had het onder anderen over de plannen van Facebook. Net als collegabestuurders en toezichthouders ziet hij een zware bui hangen: ‘Libra is gevaarlijk’.

Snel nieuwe regels nodig

Het grootste probleem is dat er nog geen duidelijke spelregels zijn voor nieuwe deelnemers als Facebook. Techbedrijven schakelen een stuk sneller dan wat de gevestigde orde in de financiële orde gewend is. “Maar het is ondenkbaar dat we ze hun gang laten gaan in het financiële systeem zonder regels om toezicht te kunnen houden, want dat is gewoon te gevaarlijk”, vertelt Cœuré. “We moeten sneller schakelen dan we ooit hebben gedaan.”

Dat gevoel van urgentie kan positief uitpakken, maar een risico is dat toezichthouders en wetgevers de botte bijl gebruiken, simpelweg omdat men zich gedwongen voelt om nú in actie te komen. Vanuit Engeland kwam relatief mild geluid. De baas van de Engelse centrale bank gaf aan een “open blik” te willen houden, maar “geen open huis”.

Urgentie

Dat gevoel van urgentie is niet uniek aan de ECB. Maandag kwam naar buiten dat de druk ook in China voelbaar is. Het belang van de totstandkoming van een eigen digitale valuta wordt erdoor benadrukt, aldus centrale bank-directeur Wang Xin. “Een waarschuwing dat onze voorsprong niet zeker is...

Ook in de Verenigde Staten is men niet gerust op de ontwikkelingen. Vorige week dinsdag verscheen een brief online van vijf Amerikaanse congresleden gericht aan Facebook-bestuurders, waaronder Mark Zuckerberg. De toon ervan: ‘stop nú met de uitrol van Libra, want het gevaar ervan is enorm!’

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.