Tijd voor Plan ฿: Deutsche Bank schrapt 18.000 banen in grote reorganisatie

Deutsche Bank heeft een grote reorganisatie aangekondigd. Daarbij gaan een hoop banen verloren: tot 2022 verdwijnen er maar liefst 18.000 werkplekken. Tijd voor... Plan ฿?

BedrijfslevenBitcoin

Tijd voor Plan ฿: Deutsche Bank schrapt 18.000 banen in grote reorganisatie
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het rommelt al langer rondom Deutsche Bank. Zondag kwam het hoge woord eruit. Er is een noodplan nodig om de bankreus weer op het juiste spoor te krijgen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Tegen 2022 moeten 18.000 banen verdwenen zijn. Anders gezegd: één op de vijf medewerkers moet naar ander werk opzoek.

Zwaar weer

Al jaren probeert het bestuur van de bank met koersveranderingen de beweging in te zetten richting groei. Aan deze reorganisatie gingen al vier grote strategische plannen vooraf, telkens zonder het gehoopte resultaat. Ook een voorgenomen fusie met de Commerzbank liep op niets uit.

Er zat blijkbaar niets anders op dan het roer rigoureus om te gooien. Zondag gaf de raad van bestuur groen licht voor het snoeiplan. Overigens verdwijnen er ook banen aan de top. Zo verlaat de baas van de retailtak de bank deze maand nog. Het hoofd van de zakenbank stapte vorige week al op.

In de loop van het weekend werd het gevolg van de reorganisatie duidelijk. De headlines stroomden binnen. De bank trekt zich terug uit de aandelenhandel, gaat snijden in riskante handelsactiviteiten, keert de komende twee jaar geen dividend uit, en schrijft een verlies van 2,8 miljard euro in het tweede kwartaal van 2019.

Plan ฿?

Het mag duidelijk zijn dat Deutsche Bank het eigen ‘plan B’ in werking gezet heeft. Gabor Gurbacs, directeur bij VanEck, ziet een brug naar ‘plan ฿’:

Hij merkt op dat de cryptomarkt direct(er) op de nieuwsfeiten rondom Deutsche Bank had gereageerd. In tegenstelling tot traditionele markten is de cryptomarkt dag en nacht geopend. “Een serieus marktprobleem”, aldus Gurbacs. Handelaars kunnen nu simpelweg niet anders dan wachten tot de markten weer open gaan, om vervolgens voordehandliggende klappen te moeten incasseren. Daarom wat hem betreft: tijd voor plan ฿!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.