Centrale bank China: ‘Lancering Libra versnelt totstandkoming eigen digitale valuta’

De lancering van Libra is ook in China doorgedrongen. Het belang van de totstandkoming van een eigen digitale valuta wordt erdoor benadrukt, aldus centrale bank-directeur Wang Xin. “Een waarschuwing dat onze voorsprong niet zeker is...”

Regionaal

Centrale bank China: ‘Lancering Libra versnelt totstandkoming eigen digitale valuta’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Xin was recent te horen op een conferentie georganiseerd door de Universiteit van Peking. Hij sprak daar over monetair beleid en de ontwikkeling van financiële technologie. In die context kwam ook Libra ter sprake, de meest recente ‘moonshot bet’ van Facebook en diverse partners.

‘Libra kan grote impact hebben’

“Als [Libra] wijdverbreid gebruikt wordt als betaalmiddel, internationale betalingen in het bijzonder, zou het dan gebruikt kunnen worden als geld en op die manier grote invloed kunnen uitoefenen op monetair beleid, financiële stabiliteit, en het globale geldsysteem?”, vroeg Xin, die op dit moment dienst doet als directeur van het onderzoeksbureau van de centrale bank van China (PBOC).

Het blijkt een (enigszins) retorische vraag. De PBOC “houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten”, vertelt Xin. De Chinese centrale bank was er vroeg bij. In 2014 startte het een studie naar digitale valuta, onder anderen om een antwoord te hebben op cryptovaluta als Bitcoin. “We hadden een vroege start, maar er is nog veel werk te verzetten om onze voorsprong te consolideren en versterken.”

Bang voor de dollar

Men maakt zich ongerust over de positie van de dollar. In Amerika omdat de positie ervan ondermijnd kan worden door de Libra. En in China het tegenovergestelde, omdat de positie ervan versterkt kan worden. Hoe? “Als de Libra nauw verweven is met de Amerikaanse dollar (USD), kan het scenario ontstaan dat nationale valuta en nauw met de dollar verbonden valuta naast elkaar bestaan”, vertelt Xin. “Maar in essentie is er dan maar één baas, en dat is de dollar en de Verenigde Staten.”

Als antwoord op de Libra, moeten landen mogelijk met een eigen digitale munt komen (een zogeheten CBDC). Volgens Xin om gelijksoortige diensten te kunnen leveren als onder de vlag van Libra gedaan wordt. Een andere mogelijkheid is dat er een nieuwe internationale munt ontstaat onder de vlag van het IMF, de ‘Special Drawing Rights’ (SDR).

Huang Yiping, professor aan de Universiteit van Peking: “Het is nog ondjidelijk of Libra een succes wordt, maar het concept verdwijnt niet. Het heeft een duidelijke waarschuwing afgegeven: dat onze voorsprong niet zeker is...”

Xin benadrukt op de conferentie dat ‘zijn’ centrale bank samen met de markt werkt aan de totstandkoming van een CBDC. Hoewel hij over de voortgang niets (nieuws) kon melden, is wel duidelijk dat er met verscherpte aandacht verdergewerkt wordt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.