Facebook beteugelt commentaar: dit is de reactie na twee weken kritiek op Libra

Het is ruim twee weken na de lancering van Libra. Een stortvloed van vragen en kritiek overspoelde de positieve reacties. Vanuit Libra bleef het stil. Tot woensdag: dit is hoe Facebook reageert op 14 dagen kritiek.

Markt

Facebook beteugelt commentaar: dit is de reactie na twee weken kritiek op Libra
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

“Het is twee weken sinds we Libra introduceerden”, schrijft David Marcus, blockchainbaas bij Facebook. “Sinds dat moment hebben we goede en belangrijke gesprekken zien ontstaan, vanuit diverse standpunten. Zoals verwacht zijn er wat vragen, en een paar misverstanden.” Tijd voor duidelijkheid, zal Marcus gedacht hebben.

Wat “vragen en misverstanden” is mild uitgedrukt. Meerdere overheden die aan de handrem trekken. Waarschuwingen van centraal bankiers. Kritiek op de missie. Kritiek op de structuur van de Libra Association, het orgaan dat verantwoordelijk is voor het bestuur ervan. Verwijten van PR-rookgordijnen. Ferme woorden over privacy en veiligheid, ook vanwege de betrokkenheid van Facebook.

De reactie van Marcus moet controle en kalmte uitstralen, en bagatelliseert her en der datgene dat er over Libra heen is gekomen. Dit is hoe Facebook reageert op 14 dagen kritiek.

‘Libra is meer dan Facebook’

Allereerst wil Marcus iedereen eraan herinneren dat Facebook, via Calibra, slechts één van de eerste 28 leden is die betrokken zijn bij de oprichting van Libra. “Je neemt wellicht snel aan dat Libra enkel geassocieerd is met Facebook, maar dat is niet het geval”, licht Marcus toe.

Over die ‘founding members’ gesproken: op geruchten over onrust onder die leden gaat Marcus niet in. Een aantal van die partners zouden minder enthousiast zijn dan op het eerste oog lijkt, stelt The New York Times.

En dat Libra meer is dan Facebook alleen, betekent ook dat je Facebook niet hoeft te vertrouwen. “Facebook heeft geen speciale verantwoordelijkheden of bevoegdheden over het Libra-netwerk”, schrijft Marcus. “Maar we hopen dat onze wallet Calibra goed wordt ontvangen.”

‘Libra is nog jong’

“We hebben bewust de beslissing genomen om de Libra-plannen vroeg aan te kondigen”, vertelt Marcus. Hij geeft hiermee aan dat Libra nog in de kinderschoenen staat en in ontwikkeling is. Opvallend is dat er een “consultatiefase aan vooraf is gegaan met toezichthouders, centrale banken, en andere organisaties wereldwijd”. Wat het resultaat was van die consultatiefase blijft onduidelijk. Zouden die organisaties toen al hebben aangegeven dat ze er weinig voor voelen?

Facebook gelooft dat een project als Libra enkel kan slagen als het gepaard gaat met openheid en transparantie. “Als we écht een kans willen hebben om miljarden mensen, en bedrijven, van een beter financieel systeem te voorzien, is dit de enige manier”, vertelt Marcus.

‘Libra is gericht op decentraliteit’

Marcus vervolgt met commentaar op eigenschappen van Libra’s blockchain. Volgens Marcus is het wel degelijk ontworpen als open ecosysteem. “Niemand hoeft lid van de vereniging te zijn om toegang te krijgen tot de blockchain, en iedereen kan er diensten tegenaan bouwen, zoals wallets”, aldus Marcus.

En of het netwerk decentraal is? “We begrijpen de kritiek [...], en daarom is het onze missie om de komende jaren geleidelijk aan te bewegen naar een permissionless netwerk”, vertelt Marcus. Volgens de Facebook-baas was het belangrijk om met ‘betrouwbare entiteiten’ te starten, onder anderen voor het gesprek erover met autoriteiten.

‘Libra is zelfsturend’

Het is Facebook niet ontgaan dat er veel vragen zijn over het bestuursorgaan van Libra: de Libra Association. “Facebook had de statuten zelf kunnen schrijven, om de leden vervolgens te vragen ze goed te keuren”, schrijft Marcus. “Maar dat zou volledig tegen de geest ingaan waarmee de vereniging is opgericht.”

Marcus schrijft over de associatie als een zelfsturend orgaan. Ieder lid is betrokken bij het bestuur, en dus ook de totstandkoming van beslissingen en statuten. “We hebben geprobeerd om een systeem te ontwerpen dat de macht van één organisatie inperkt, zodat het netwerk de kans heeft een publiek goed te worden”, vult Marcus aan.

‘Libra bevordert financiële toegankelijkheid’

Aan Marcus ook de taak om in te gaan op voor Facebook mogelijk pijnlijke kritiek. Commentaar dat ingaat op de missie van Libra: het bevorderen van ‘financiële inclusie’. De kern van die kritiek is dat veel mensen zonder bankdiensten simpelweg het geen geld hebben. En dat lost Libra niet op.

Volgens Marcus veel te kort door de bocht. “Het huidige systeem is zo ontworpen dat als je saldo onder een bepaalde grens valt, je kosten voorgeschoteld krijgt die je niet kunt dragen”, vertelt hij. “De mensen die nu geen toegang hebben tot bankdiensten, vertellen dat ze de toegang tot het systeem niet kunnen betalen.”

En dat lost Libra wél op, volgens Marcus: “Iedereen met een smartphone van 40 dollar en internet heeft met Libra de mogelijkheid z’n eigen geld te beheren.

‘Libra praat met toezichthouders en wetgevers’

Vervolgens spreekt Marcus een zeer vocale groep aan: de politiek, toezichthouders en wetgevers. Hen stelt hij gerust met de belofte open te staan voor gesprek en samenwerking. Als Libra, welteverstaan, dus of een brief naar Facebook effect gaat hebben?

Marcus laat het niet na om ook op de twee stokpaardjes van deze groep in te gaan: witwassen, en financiering van terrorisme. In die context schrijft hij iets opvallends.

Hij beschrijft Libra als een netwerk dat helpt om cashtransacties naar de digitale wereld te verplaatsen. En dat geeft juist kansen: “autoriteiten en toezichthouders kunnen hun eigen analyse van on-chain-activiteit uitvoeren”, aldus Marcus. Kortom: het monitoren van financiële criminaliteit wordt juist makkelijker.

Uitspraken die de discussie rondom privacy ongetwijfeld verder aanwakkeren.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.