Voor het eerst licentie aan Engels crypto beleggingsfonds toegekend

Een mijlpaal voor de Engelse cryptomarkt. Prime Factor Capital is de eerste fondsbeheerder met een licentie van toezichthouder FCA. De weg naar uitbreiding van het beheerd kapitaal is nu vrij. Volgen er meer?

Regelgeving

Voor het eerst licentie aan Engels crypto beleggingsfonds toegekend
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

‘Alternatief’ beleggingsfonds

Prime Factor Capital is een hedgefonds, of ‘hefboomfonds’. Zo’n beleggingsfonds staat open voor een beperkt aantal investeerders en heeft doorgaans van de financiële autoriteiten toestemming om een groter aantal strategieën toe te passen dan een gewoon beleggingsfonds. Ieder hedgefonds heeft zijn eigen investeringsstrategie.

Het beleggingsfonds maakte maandag bekend dat het van de Engelse toezichthouder (de Financial Conduct Authority) toestemming heeft gekregen (PDF) als Alternative Investment Fund Manager (AIFM) te fungeren. Het is de eerste keer dat de FCA een beleggingsfonds dat volledig gericht is op cryptovaluta die status heeft gegeven.

“Dit is een belangrijke mijlpaal die we bereikt hebben, niet alleen voor ons, maar voor de industrie als geheel”, vertelt Nic Niedermowwe, CEO van Prime Factor Capital. “Het is met name relevant voor de cryptowereld, die voornamelijk headlines naar zich toetrekt over slechte standaarden en frauduleuze activiteiten.”

Enkel voor grote beleggers

Concreet mag het fonds nu meer dan 100 miljoen euro in beheer hebben. Wel mogen enkel institutionele beleggers eraan deelnemen. Ook moet het fonds voldoen aan strikte voorwaarden, zoals het hebben van een onafhankelijk bewaarder van aangetrokken vermogen.

Het is onduidelijk of er meer vermogensbeheerders in de rij staan voor een licentie van de FCA. De ervaring leert dat er meer volgen, maar de vraag naar de diensten is nog beperkt. “Het is een belangrijk bouwsteen voor de markt, maar het is nog te vroeg voor grote beleggers om in cryptovaluta te investeren”, aldus Niedermowwe. Volgens hem missen er nog voldoende betrouwbare exchanges en custodians.

Waar kennelijk de deur voor professionele beleggers wordt geopend door de FCA, wordt aan de andere kant het net strakker aangetrokken. De toezichthouder stelt voor om particulieren de toegang tot beursproducten gebaseerd op cryptovaluta te ontzeggen. Volgens de FCA zijn “deze investeerders niet in staat om op een betrouwbare manier de waarde en risico’s van dit type derivaten vast te stellen”.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.