Bank of International Settlements draait rigoureus: ‘We ondersteunen ontwikkeling CBDC’

Een opvallende plottwist van de Bank of International Settlements (BIS). Waarschuwde de ‘moeder der centrale banken’ eerder om zeker níet aan een CBDC te beginnen, stelt ze nu de ontwikkeling ervan te ondersteunen. Hoe zit dit?

Markt

Bank of International Settlements draait rigoureus: ‘We ondersteunen ontwikkeling CBDC’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

“Centrale banken wereldwijd komen misschien sneller dan verwacht met eigen digitale valuta”, vertelt Agustín Carstens, voorman van de BIS, aan het FT. Je verwacht daaropvolgend een waarschuwing, net als in maart dit jaar. Zou een centrale bank een CBDC introduceren, “kan dat hetzelfde effect hebben als een bankrun”, zei Carstens toen. “Doe het niet!”

Opvallende wending

Het vervolg van het gesprek is opvallend anders. “Veel centrale banken werken eraan [een CBDC]; wij werken eraan, en we ondersteunen hen”, doet Carstens nu uit de doeken. “De markt voor CBDC’s ontstaat wellicht eerder dan we geanticipeerd hadden, en we moeten dan in staat zijn om ‘central bank digital currencies’ te leveren.”

Een aantal centrale banken, waaronder de Zweedse Riksbank, werken aan eigen versies van digitale valuta. Daarmee zou het publiek voor het eerst direct toegang krijgen tot geld van centrale banken. Op dit moment hebben enkel een aantal selecte bedrijven dat.

Hete adem van BigTech?

Een vraag is waarom de BIS in z’n uitingen over CBDC’s 180 graden is gedraaid. “Allereerst moet er bewijs zijn dat er vraag is naar CBDC’s”, vertelt Carstens. “Misschien kunnen mensen goed genoeg uit de voegen met diensten die worden aangeboden door commerciële banken of fintechbedrijven. Het hangt van de ontwikkeling van [nieuwe] betaalsystemen af.”

Eind juni schreef de BIS een rapport waaruit wat meer van de drijfveer doorschijnt. “BigTech-groepen zoals Facebook kunnen snel een dominante positie verkrijgen op de wereldmarkt”, lezen we daarin. Ook de BIS wijst op risico’s op het gebied van concurrentie en financiële stabiliteit.

De introductie van Facebook’s Libra kan de politiek rondom CBDC’s weleens in een stroomversnelling hebben gebracht. Om de concurrentie ermee aan te gaan, lijkt het logisch om steviger in te zetten op digitale varianten van fiatvaluta, die gelijksoortige eigenschappen kunnen hebben als de Libra. Maar of de snelheid van de fintechsector bij te benen is? Twijfelachtig!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.