Amerikaanse congresleden doodongerust over Facebook’s Libra

Dinsdag verscheen een brief online van vijf Amerikaanse congresleden gericht aan Facebook-bestuurders, waaronder Mark Zuckerberg. De toon ervan: ‘stop nú met de uitrol van Libra, want het gevaar ervan is enorm!’ Wat bedoelt het vijftal?

Regionaal

Amerikaanse congresleden doodongerust over Facebook’s Libra
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

‘Stop nú met Libra’

Onder leiding van democraat Maxine Waters doen de vijf politici een bevlogen oproep. “We schrijven om te vragen of Facebook en z’n partners de ontwikkeling van Libra en Calibra direct willen bevriezen”, opent de brief. “Het lijkt erop dat deze producten gericht zijn op een nieuw globaal financieel systeem, dat vanuit Zwitserland de strijd aangaat met Amerikaans monetair beleid en de dollar.”

In ieder geval zijn ze er open over. Libra wordt gezien als gevaar voor de Amerikaanse economie, waaronder de dollar. En dat is pijnlijk, want wereldwijd wordt er al aan de poten van de Amerikaanse munt gezaagd. Maar het gaat verder: “Het roept meer bezorgdheid op, onder anderen op het gebied van privacy, handel, nationale veiligheid, en de wereldeconomie.”

Nu de positie van de dollar op het spel staat, worden alle grootheden erbij gehaald om mee te schermen. Zeker op het gebied van privacy nogal dubbel, gezien de verstrekkende FATF-maatregelen die recent in de VS zijn geadopteerd.

Fintech wacht niet op politiek

De brief gaat vervolgens in op Libra’s whitepaper. Volgens de congresleden blijkt daaruit dat er “enorme risico’s zijn” en dat “duidelijke wetten en regels ontbreken”. Dat laatste is natuurlijk niet (per se) Facebook’s of Libra’s probleem, een kwartje dat nog niet lijkt te zijn gevallen.

Op kleinere schaal zien we dat veel vaker gebeuren. Als een regio geen duidelijke wettelijke kaders biedt, vertrekt de industrie simpelweg ergens anders heen, en is het enige resultaat dat innovatie buiten de landsgrenzen plaatsvindt. Niet voor niets riep de CEO van Circle gefrustreerd dat “het Amerikaanse cryptobeleid moet veranderen”.

Kortom: de ontwikkeling van financiële technologie wacht niet op de politiek. Daarnaast is het zeer de vraag of er vanuit juridisch perspectief vanuit de VS enige invloed op de totstandkoming van Libra uitgeoefend kan worden. Er zijn geen lokale wetten geschonden, en bovendien is Libra in Zwitserland gevestigd.

‘Too big to fail’

In het vervolg van de brief worden er door de congresleden diverse zaken bijgehaald die als onderbouwing moeten dienen voor de stelling dat de risico’s enorm zijn. Denk aan momenten dat Facebook z’n zaken niet op orde had en gegevens van gebruikers op straat kwamen te liggen.

Opvallend is ook dat het vijftal bang is voor problemen met Calibra, Facebook’s wallet. “In potentie worden daarmee miljarden dollars bewaard, zonder enige verzekering”, schrijft het vijftal. “En het kan een uniek doelwit worden voor hackers.” Om dat te bekrachtigen geven de schrijvers aan dat er “alleen al in 2018 bijna $1 miljard gestolen is van cryptocurrency exchanges”. Wat ze er niet bij vermelden is dat winkeliers in de VS ongeveer $190 miljard per jaar verliezen enkel door fraude met creditcards.

Ondanks dat er heel valide punten in de brief staan, geeft het toch de indruk dat het maar om één ding te doen is: het beschermen van de dollar. “Stoppen jullie niet met de ontwikkeling, lopen we het risico dat een nieuw financieel systeem ontstaat dat te groot is om te falen”, is de laatste zin van de brief.

Too big to fail’, dus. Gelukkig kan de dollar zonder slag of stoot verdwijnen... toch?

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.