Samsung Deliver’ed: eerste blockchain-container afgeleverd in de haven van Rotterdam

Op 10 april riep Samsung SDS het blockchainplatform Deliver in het leven. Recent is de eerste blockchaincontainer in de haven van Rotterdam aangekomen. Dit zijn volgens de deelnemers de drie voordelen van Deliver.

Adoptie

Samsung Deliver’ed: eerste blockchain-container afgeleverd in de haven van Rotterdam
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Maandag bracht de Rotterdamse haven een persbericht naar buiten om stil te staan bij deze mijlpaal. Samen met ABN AMRO en Samsung SDS is het gelukt om te “bewijzen dat blockchaintechnologie interoperabiliteit mogelijk maakt”.

Drie voordelen

Het drietal noemt de volgende pluspunten van de manier waarop blockchaincontainers worden verscheept:

  1. Een papierloze administratie.
  2. Onmiddelijke financiering.
  3. Van deur tot deur traceerbaar.

De verwerking van de benodigde vrachtpapieren en financiering is “volledig papierlooes binnen een vertrouwde en veilige omgeving uitgevoerd”. Zo zorgt het blockchainplatform voor “toeleverketenoverstijgende zichtbaarheid van begin tot eind”, en maakt het “internationale handel mogelijk waarmee deelnemers aan de toeleverketen veilig commerciële, gevoelige en vertrouwelijke informatie kunnen delen, en eigendommen over kunnen dragen”.

De ‘onmiddelijke financiering’ wordt genoemd, omdat handelsstromen vaak als onderpand voor bedrijfsleningen gebruikt worden. Maar het aanvragen van zo’n lening kostte (onnodig) veel tijd. Edwin van Bommel, CIO van ABN AMRO: “Alle partijen die betrokken zijn bij handelsstromen, zullen profiteren van effectieve controle, grotere efficiëntie, transparantie en traceerbaarheid.”

Volgende stappen

Nu de experimentele fase officieel is afgesloten, hebben de drie bedrijven een handtekening gezet onder de volgende fase van Deliver. Het doel van deze nieuwe fase is de uitvoer van proefprojecten met verschillende verladers uit verschillende sectoren, werkzaam op verschillende handelsroutes.

Het uiteindelijke doel is het opzetten van een open, onafhankelijk en globaal platform voor de vrachtscheepvaart. “Dit zal de transparantie en efficiëntie van toeleverketens verbeteren en op de lange termijn mogelijk leiden tot miljoenen euro's aan kostenbesparingen”, lezen we in het persbericht. Mooi initiatief!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.