Fintech anno 2019: 5 feiten van het IMF

Het IMF heeft recent onderzoek gedaan naar de fintechsector, en ondervroeg centrale banken, ministeries, en andere agentschappen verspreid over 189 landen. Als uitkomst deelt het IMF 5 feiten over fintech anno 2019.

Markt

Fintech anno 2019: 5 feiten van het IMF
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Allereerst is opvallend dat, ondanks dat er contact is opgenomen met instanties verspreid over 189 landen, er slechts 96 reacties zijn verwerkt in het onderzoeksrapport. Kennelijk belandt post van het IMF ook gewoon op de grote (ongeopende) hoop.

Over de uitslag van het onderzoek schreef het IMF op de eigen IMFBlog. Gebaseerd op de gegevens die het agentschap heeft verzameld, zijn dit volgens het IMF de meest noemenswaardige vijf feiten.

1. Cyberaanvallen kennen geen grenzen

Het klinkt wellicht als een open deur, maar voor toezichthouders en lokale autoriteiten is het een zeer lastig thema: cybercriminaliteit. Want hoe kan je het gevecht aangaan met problematiek die slechts deels of helemaal niet binnen eigen landsgrenzen afspeelt?

Volgens het IMF is het bewustzijn van de risico’s van cybercriminaliteit in bijna alle landen groot, en zijn er maatregelen genomen om te beschermen tegen dit fenomeen. Cybercriminaliteit opzich is niet nieuw, maar nu de rol van fintech toeneemt in de samenleving, nemen ook de risico’s toe.

Slechts een derde van alle jurisdicties hebben een beeld bij de manier waarop netwerken, systemen, en processen in de financiële sector met elkaar samenhangen.

2. Azië loopt voor op de rest

China is volgens het IMF wereldleider op het gebied van financiële technologie. De reden is dat de regering in de beginjaren de sector veel ruimte gaf om te gedijen. India is ook een regio die opvalt, aldus het IMF. “We zien daar grootschalige adoptie van mobiele betalingen. Maar de mate waarin dat gebeurt verschilt enorm tussen arm en rijk”, aldus de onderzoekers.

3. Sub-Sahara leider op het gebied van mobiel geld

In Afrika ten zuiden van de Sahara wonen de meeste mensen die gebruik maken van geld dat per mobiele telefoon wordt verzonden. Het gaat dan niet om diensten die bij ons bekend zijn, zoals Apple Pay of Samsung Pay, maar om betalingen die uitgevoerd worden via het GSM-netwerk. De telefonieprovider verwerkt de betalingen.

4. Europa niet eensgezind

Ondanks het bestaan van de Europese Unie is volgens het IMF Europa verre van eensgezind op het gebied van financiële technologie. Maar de potentie ervan is enorm, omdat bijna iedereen toegang heeft tot telefonie en internet.

Er zijn grote regionale verschillen, onder anderen te zien aan cijfers rondom cashbetalingen. In sommige landen wordt vooral digitaal betaald, maar daar staan landen tegenover waar cash nog onmisbaar is. Er zit volgens het IMF een groot gat tussen het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa. In het VK loopt men duidelijk voor in termen van innovatie en investeringen.

5. Centrale banken werken aan CDBC

Ongeveer 20 procent van de respondenten stellen de invoering van een eigen digitale munt te onderzoeken. Er zit volgens het IMF wel een kanttekenign aan: slechts vier centrale banken hebben er een pilot op zitten.

De belangrijkste redenen om ermee bezig te zijn: lagere kosten, de mogelijkheid om effectiever monetair beleid te voeren, antwoord op het gebruik van cryptovaluta, mogelijkheden verbreden voor de betalingsmarkt, en het kunnen aanbieden van risicovrij geld aan het grote publiek.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.