ErisX krijgt groen licht van toezichthouder CFTC voor op Bitcoin gebaseerde futures

ErisX, het handelsplatform dat steun geniet van bedrijven als Nasdaq en TD Ameritrade, heeft de benodigde licenties gekregen van toezichthouder CFTC om Bitcoin-futures aan te bieden. De handel in contracten start “later dit jaar”.

Exchange

ErisX krijgt groen licht van toezichthouder CFTC voor op Bitcoin gebaseerde futures
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Eind 2018 kwam ErisX groot in het nieuws met een succesvol afgesloten financieringsronde waarmee het $27,5 miljoen dollar ophaalde. Onder de investeerders zaten bekende namen, zoals Bitmain, ConsenSys, TD Ameritrade, Fidelity, en Nasdaq. ErisX is een spinoff van Eris Exchange, een bestaande aanbieder op de derivatenmarkt.

CFTC overstag?

Het lijkt erop dat de CFTC, de Amerikaanse toezichthouder op de derivatenmarkt, overstag is gegaan. Eerder werd bekend dat LedgerX de benodigde licenties van de CFTC heeft ontvangen. ErisX is de tweede markt waarvan bekend is dat ze groen licht hebben gekregen. Bakkt heeft het anders geregeld, maar kan ook de deuren openen.

In een blogpost vertelt ErisX meer over de Bitcoin-contracten die in ontwikkeling zijn. “ErisX is uniek in de markt van digitale assets”, vertelt Thomas Chippas, CEO van ErisX. “We hebben de handel en verrekening van elkaar gescheiden en gebruiken daar traditionele middelen voor. Voor institutionele beleggers is dat gunstig, omdat ze met tools werken die ze kennen van andere asset classes.”

Verrekend in bitcoins

Ook ErisX werkt aan Bitcoin-futures die niet verrekend worden in cash (zoals dollars), maar in ‘echte’ bitcoins. Dat betekent dat handel in deze contracten óók (direct) volume teweegbrengt op de Bitcoin-markt, in tegenstelling tot contracten die verrekend worden met andere assets. LedgerX en Bakkt volgen dezelfde strategie.

“De DCO-licentie verkrijgen is een tweede belangrijke milestone die we bereikt hebben dit jaar”, vertelt Laurian Cristea, advocaat in dienst van ErisX. “De lancering van futures op digitale valuta staat gepland voor later dit jaar. Na de lancering hebben handelaars een spot- en futures-markt onder één dak.”

Dinsdag kwam ook naar buiten dat Binance met een eigen derivatenmarkt komt, Binance Futures. CEO Changpeng Zhao kondigde het bestaan ervan aan tijdens de Asia Blockchain Summit.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.